PortShuttle Rotterdam service

Twee treinsurfers opgepakt voor meeliften op goederentrein

Twee 17-jarige treinsurfers zijn donderdag opgepakt door de politie. De twee jongens hingen aan het eind van de middag aan een goederentrein in het havengebied van Rotterdam. De rangeerder raakte gewond aan zijn enkel, omdat de machinist een noodstop moest maken.

De twee jongens klommen op de trein tijdens het rangeren. Daardoor had de trein nog maar een snelheid van 10 kilometer per uur. De machinist zag het tweetal aan de trein hangen en moest een noodstop maken. De rangeerder in de trein raakte daarbij gewond aan zijn enkel en moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

Het is niet bekend hoe de twee jongens terecht zijn gekomen op het rangeerterrein. Het is verboden voor onbevoegden om dit terrein te betreden. Omdat de machinist de jongens op heterdaad betrapte, konden ProRail en de politie rap optreden en de twee arresteren. ProRail verzorgt de verkeersleiding op het terrein.

Zerotolerancebeleid

ProRail hanteert een ‘zerotolerancebeleid’: de spoorbeheerder doet altijd aangifte bij overtreding van de spoorwegwet. Dat is ook het geval bij deze twee treinsurfers. “Dit is echt een hele domme actie. De straf kan wat ons betreft niet hoog genoeg zijn voor deze twee jongens. Hopelijk leren ze dan van hun fout,” zegt ProRail-woordvoerder Andy Wiemer. De maximale straf die op treinsurfen staat is een boete van 8200 euro en 3 maanden celstraf.

Dit is niet de eerste keer dit jaar dat iemand is opgepakt voor treinsurfen. In februari werd een 17-jarige jongen uit Delft gearresteerd op verdenking van treinsurfen. Eerder doken er YouTube-video’s op. Op de beelden zou te zien zijn hoe hij aan de buitenkant van de trein hangt.

“We zijn verbaasd dat het weer gebeurt,” zegt Wiemer. “Kan het nog gekker? Als die goederentrein richting Duitsland was gaan rijden en meer vaart had gehad, had het fataal kunnen zijn. We willen niet dat de politie ooit hoeft te zeggen tegen familie dat hun kind is overleden bij het treinsurfen. Daarom treden we keihard op.”

Twee incidenten

Gemiddeld zijn er elk jaar twee incidenten met mensen die buiten op de trein meeliften. ProRail hoopt dat het nu stopt. “Maar we maken ons wel zorgen. Op YouTube kun je veel filmpjes vinden van dit soort waaghalzerij. We snappen niet dat YouTube dat soort filmpjes toestaat en ze ook laat staan. Dit kan andere mensen weer inspireren tot dit soort domme acties.”

Lees ook:

Politie pakt vermoedelijke treinsurfer op

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Twee treinsurfers opgepakt voor meeliften op goederentrein”

Frans Appel|19.07.18|12:33

Waarom een noodstop ? Trein is aan het rangeren, dus rijdt niet hard. En dan nog.
En die boete, het zal wel weer een gesprekje met een machinist worden (zoals in het geval van de treinsurfers bij Mook).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.