Directeur Lex van der Poel van Dual Inventive en directeur Robert Oosterhof van RailAlert

Controle Digitaal Veiligheidspaspoort spoor gekoppeld aan intekenen

Directeur Lex van der Poel van Dual Inventive en directeur Robert Oosterhof van RailAlert

Dual Inventive en RailAlert hebben een API ontwikkeld voor het Digitaal Veiligheidspaspoort (DVP), het identiteitsbewijs voor spoormedewerkers. De API, oftewel Application Programming Interface, geeft via een mobiele app toegang tot de Digitaal Veiligheidspaspoort-database. Daardoor kan op locatie direct worden gecontroleerd of professionals bevoegd zijn om specifieke werkzaamheden aan het spoor uit te voeren.

Dual Inventive heeft de API ontwikkeld in samenwerking met RailAlert, beheerder van het Digitaal Veiligheidspaspoort. Het Digitaal Veiligheidspaspoort is daarna geïntegreerd in de MTinfo 3000 app van Dual Inventive. “Met de API is de eerste stap gemaakt in pasloos werken”, zegt directeur Robert Oosterhof van RailAlert.

Controleproces

Eerder ontwikkelde Dual Inventive al een app om online in- en uit te tekenen bij spoorwerkzaamheden. “De koppeling met het DVP maakt het nu ook mogelijk om tegelijkertijd te controleren of iemand bevoegd is om railwerkzaamheden uit te mogen voeren en of hij of zij over de juiste certificaten beschikt”, legt directeur Lex van der Poel van Dual Inventive uit.

De nieuwe werkwijze gaat als volgt: de spoorwerker tekent zich met de MTinfo 3000 app van Dual Inventive in bij een spoorproject bij de Leider Werkplek Beveiliging, waarbij gelijktijdig een controle plaatsvindt met de DVP-database. De intekenlijst van de Leider Werkplek Beveiliging wordt hierdoor automatisch aangevuld. Daardoor heeft hij of zij altijd het overzicht van wie op het werk aanwezig is en wie niet. Op het moment dat de spoormedewerker vertrekt, meldt hij zich op dezelfde manier af via de app.

“Het intekenen met de MTinfo 3000 app is in 2012 ontwikkeld naar aanleiding van een veiligheidsincident, waarbij tijdens werkzaamheden aan het spoor één persoon te veel is weggestreept op de uittekenlijst. Daardoor werd het spoor vrijgegeven voor het treinverkeer, terwijl de medewerker zich nog in de baan begaf. Gelukkig zag de machinist van de naderende locomotief de spoorwerker op tijd, waardoor hij nog op tijd kon remmen.”

Digitaal Veiligheidspaspoort

Het Digitaal Veiligheidspaspoort bestaat sinds 2012 en was tot 2015 in beheer van ProRail. Oosterhof: “Op 1 januari 2015 heeft RailAlert het beheer van het DVP van ProRail overgenomen. Het product is na verloop van tijd verder uitgebreid. Ook bij werkzaamheden aan lokale spoorwegen is het inmiddels verplicht om met een DVP te werken.”

De API is de meest recente ontwikkeling van het DVP. “Naast het verhogen van de veiligheid tijdens werkzaamheden, krijgen we via deze koppeling met de data beter inzicht in de naleving van de Arbeidstijdenwet. Deze wet schrijft bijvoorbeeld voor dat medewerkers minstens acht uur rusttijd houden. Uit cijfers blijkt dat één op de vijf personen hier zich niet aan houdt.”

Vrijgave spoormarkt

Het komende jaar biedt Dual Inventive de API via de MTinfo 3000 app aan waarmee spoorbedrijven toegang krijgen tot een snelle en overzichtelijke manier van in- en uittekenen bij spoorprojecten. Vanaf mei 2019 wordt de API vrijgegeven aan de spoormarkt. Dat betekent dat alle spoorbedrijven zelf apps kunnen ontwikkelen met de API die een validatie met de Digitaal Veiligheidspaspoort-database geeft.

Met de API houdt Dual Inventive rekening met de nieuwe privacywetgeving, waarmee EU-inwoners meer invloed krijgen op wat er met hun gegevens gebeurt. Van der Poel: “Wij hebben een koppeling ontwikkeld die op de achtergrond controleert of iemand bevoegd is om op het spoor te werken, gekoppeld aan een specifiek project. De API verifieert gegevens in het systeem van RailAlert zonder data te delen. Daarnaast kan de spoormedewerker zelf altijd via het MTinfo 3000-account of via het DVP-account de controle intrekken. Dit is volledig in lijn met de privacywetgeving.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Controle Digitaal Veiligheidspaspoort spoor gekoppeld aan intekenen”

general mobil|11.04.19|17:32

De dvp is op goed geluk.
Geen uitleg of cursus is hier aan gekoppeld.
Slaagt men dan weet je nog niks.
Fouten worden niet besproken.
Of gezien.
Ook de controle op aan melden is een wasserij neus.
Als men constateert dat iemand nog is ingelogt stuurt men een mail in de loop van de ochtend.
Terwijl iemand voor dood aan het spoor ligt.
Dus die dvp rammelde aan alle kanten.
En heeft geen enkele waarde.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.