Amsterdam Zuid Entree Zuidasdok

Overeenkomst stationsvoorzieningen Amsterdam Zuid ondertekend

Station Amsterdam Zuid krijgt twee brede passages met ruimte voor winkels en voorzieningen. Qua voorzieningenaanbod moet het vernieuwde station, dat onderdeel is van het project Zuidasdok, vergelijkbaar worden met Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal. De gemeente Amsterdam, ProRail en NS Stations hebben donderdag een overeenkomst daartoe ondertekend.

Het station heeft op dit moment een passage, namelijk de Minervapassage. In 2014 is een overeenkomst gesloten om deze te verbreden. Ook wordt de nieuwe Brittenpassage gebouwd, waardoor het station in totaal twee brede passages zal hebben. Het nieuwe station Amsterdam Zuid krijgt een gelijkvloerse vrije doorgang tussen het Zuidplein en het Mahlerplein.

De huidige Minervapassage wordt verbreed naar 40 meter en de nieuwe Brittenpassage wordt 15 meter breed. De passages geven toegang tot zowel trein als metro, bewaakte fietsenstallingen, kaartverkoop en winkels. Het station wordt ook voorbereid op een eventueel toekomstig derde perron.

“Wij zijn blij dat we met onze investering de bouwopgave letterlijk konden vergroten en dat Zuidasdok hier met klasse invulling aan gaan geven” zegt Sebastiaan de Wilde, directeur Stationsontwikkeling en Onderhoud bij NS Stations.

Internationaal

“Door inspanning van alle partners zal er een station gerealiseerd worden dat aansluit op de internationale allure van de Zuidas en dat voorbereid is op de voorziene reizigersgroei”, aldus Astrid Bunt, directeur stations van ProRail.

Momenteel maken dagelijks ongeveer 80.000 reizigers gebruik van dit station. Door de komst van de Noord/Zuidlijn in 2018 en de groei van het treinverkeer op het traject Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad zal het aantal reizigers enorm toenemen. De verwachting is dat dit aantal in 2030 250.000 tot 300.000 is. Het station groeit daarom van 1.750 vierkante meter naar 5.400 vierkante meter. De eindoplevering van het gehele project Zuidasdok staat gepland voor 2028.

Lees ook: 

Minister Schultz ondertekent tracébesluit Zuidasdok

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.