Station Rognan in Noorwegen

Siemens wint spoorcontract van 800 miljoen in Noorwegen

Spoorbeheerder Bane NOR heeft Siemens de opdracht gegund om het volledige Noorse spoornetwerk met  het Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS Level 2 uit te rusten. Het gaat om een contract ter waarde van 800 miljoen euro. De oplevering staat gepland voor 2034.

“Dit markeert de start van de modernisering van het spoornetwerk in Noorwegen. Bane NOR zorgt voor het spoor van de toekomst met een van Noorwegen’s grootste digitaliseringsprojecten”, aldus operationeel directeur Sverre Kjenne van Bane NOR.

Het Noorse spoornetwerk bestaat uit 4.200 kilometer spoor en heeft 375 stations. De installatie van ERTMS is nodig omdat de huidige spoorbeveiligingssysteem en de relaisbeveiliging het einde de levensduur nadert. In totaal investeert Bane NOR meer dan twee miljard euro in de digitalisering en automatisering van het spoornetwerk over een periode van tien jaar.

Vergelijking met Nederland

Nederland heeft in totaal 2,4 miljard euro vrijgemaakt voor de uitrol van ERTMS. In Nederland wordt er gekozen en om de aanbesteding van de infrastructuur in twee percelen op te delen: Perceel Noord en Perceel Zuid. Deze twee percelen zullen naar verschillende leveranciers gaan. Noorwegen heeft gekozen voor één aanbesteding, waarbij Siemens uiteindelijk de winnende partij is geworden.

Lees ook:

ProRail maakt gunningen groot treinbeveiligingsproject bekend

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.