Intercitytrein botst op bestelbus in Heilo, foto: ProRail

Intercitytrein botst op bestelbus in Heiloo

Bij Heiloo is vorige week donderdag rond 14.00 uur een intercitytrein van NS in botsing gekomen met een bestelbus op de overweg in de Kuillaan. Daarbij zijn drie gewonden gevallen. Een persoon kon ter plaatse worden behandeld, twee werden naar het ziekenhuis vervoerd. Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. Het treinverkeer tussen Uitgeest en Alkmaar was vanwege het ongeval lange tijd gestremd.

ProRail meldt dat de overweg is beveiligd met lichtsignalen, een andreaskruis en een waarschuwingshek (WILO). Deze overweg kent geen overwegbomen en geen overwegbellen. Het betreft een zogeheten WILO (Waarschuwingsinstallatie Landelijke Overweg). Nederland kent zo’n 325 particuliere overpaden, kleine oversteekplaatsen voor rechthebbenden. Dat zijn landeigenaren of mensen die recht van overpad hebben over het spoor.

Spoorwegovergangen

Het merendeel van de overwegen in Nederland is openbaar. 1.800 van de overwegen in Nederland liggen aan de openbare weg en zijn publieke oversteekplaatsen. Het grootste deel daarvan (1.700) is beveiligd met overwegbomen, bellen en lampen. Daarnaast zijn er in Nederland 120 ‘Niet Actief Beveiligde Overwegen’, zogeheten NABO’s. ProRail pleit er al geruime tijd voor dat deze 120 NABO’s zo snel mogelijk worden beveiligd of opgeheven.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Intercitytrein botst op bestelbus in Heiloo”

Mario Van der Ent|27.07.17|17:27

Volgens de lokale media hadden de inzittenden van de bestelbus van Coolblue niet goed opgelet. De gewonde machinist is voor hulp naar het ziekenhuis vervoerd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.