Nederlands Kampioenschap Treintrekken, foto: Doetze Hovius

Deelnemers NK Treintrekken sleuren 30 ton over het spoor

Dertig ton aan staal over de rails trekken. Dat is de zware opgave waar de deelnemers aan het Nederlands Kampioenschap Treintrekken op zondag 2 juli bij Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal voor staan. Zij moeten een Sik locomotief van 22 ton met daarachter een wagon van 8 à 9 ton over de rails voortrekken. De wedstrijd wordt georganiseerd door STAR in samenwerking met O.S.O (Organisatie Sterkemannen Oldambt).

Berend Schuur van O.S.O: “Het is de derde keer dat we het NK Treintrekken bij STAR organiseren. Ook hebben we bij deze museumspoorlijn een keer een recordpoging gedaan. Daarbij is het één van de deelnemers gelukt om maar liefst 105 ton vooruit te trekken. Daarvoor gebruikten we een hele oude kolenlocomotief.”

Historische locomotor

De Sik 204, die gebruikt wordt voor het NK, is in 1934 is gebouwd en werd bij de NS veel gebruikt voor het rangeren met goederenwagens. Het voertuig werd ook op verschillende particuliere bedrijfsterreinen ingezet. De Sik is de op één na oudste nog bestaande locomotor uit de serie 200/300, afkomstig uit de prototype-serie 201-212 uit 1934.

Na lang in dienst te zijn geweest bij de NS is het voertuig eind jaren negentig overgenomen door Strukton. Omdat er geen werkzaamheden meer waren voor het voertuig heeft Strukton al haar Sik-locomotieven in permanente bruikleen gegeven aan onder andere museumspoorlijnen, waaronder STAR. Eind 2004 verwierf de 204 de A-status in het Register Railgebonden Monumenten.

Recordpoging

Er doen in totaal 25 deelnemers aan het NK mee, in verschillende gewichtklassen. Onder die deelnemers zijn 3 tot 4 vrouwen. “De deelnemers starten met het voorttrekken van alleen de locomotief van 22 ton over een afstand van 25 meter. Daarna is de tweede ronde, waarbij de mannen de locomotief en de wagon vooruit slepen. De vrouwen verplaatsen in de tweede ronde alleen de locomotief. Tijdens de wedstrijd kunnen de deelnemers het treinmaterieel vooruit trekken met behulp van een tweede locomotief, die voor hen op het spoor staat. “Er komt zoveel kracht op de handen en de benen van de deelnemers dat ze een contragewicht nodig hebben.”

(Tekst gaat verder onder foto)Nederlands Kampioenschap Treintrekken, foto: Doetze Hovius
De locomotief voor de deelnemer dient als contragewicht.

Kampioenschap

De O.S.O. organiseert door het jaar heen verschillende kampioenschappen, waaronder wedstrijden waar sterke mannen en vrouwen vliegtuigen, boten en vrachtauto’s vooruit trekken. “We dachten destijds: laten we ook een een NK Treintrekken organiseren en dat bleek succesvol te zijn.”, aldus Schuur. Het Nederlands Kampioenschap Treintrekken begint op zondag 2 juli om 12.00 uur bij Museumspoorlijn STAR aan de Stationsstraat 3 in Stadskanaal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.