Wachtkamer 3e klasse, station Amsterdam Centraal, foto: NS

Wachtkamer 3e klasse op Amsterdam CS open na restauratie

NS heeft donderdag de volledig gerenoveerde voormalige Wachtkamer 3e klasse en corridors naar de horeca aan het eerste perron van Amsterdam Centraal feestelijk geopend. Tegelijkertijd zijn twee nieuwe trappen vanuit de centrale hal naar de horeca aan het eerste perron in gebruik genomen, zodat reizigers straks ook zonder OV-chipkaart deze verblijfshoreca kunnen bereiken. Manager Amsterdam Centraal Irma Winkenius van NS en gedeputeerde van Cultuur Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland voerden de openingshandeling uit.

De Cuypershal zelf in het station, genoemd naar architect Pierre Cuypers, komt de komende jaren aan bod. ProRail is verantwoordelijk voor de restauratie en renovatie van de hal. De hal krijgt onder andere een loopbrug met balkons op de eerste verdieping, een vernieuwde vloer, verlichting in de vorm van grote kroonluchters, bewegwijzering en reizigersinformatievoorzieningen.

Ook de rijtuigkappen en de luifel boven de centrale ingang komen terug, aan de voorkant van het station. De aanbesteding van het project wordt nu zorgvuldig voorbereid. Zodra de aanbesteding rond is volgt informatie over de planning.

Treinstations

Station Amsterdam Centraal telt nu ongeveer 180.000 reizigers per dag en dat worden er in de toekomst nog veel meer. Om het groeiende aantal reizigers te kunnen opvangen, worden de perrons verbreed en verlengd. Daarvoor moeten de sporen worden aangepast. Ook de Oosttunnel wordt vernieuwd. Dit project zal naar verwachting in 2021 van start gaan.

De aanpassingen van het spoor op Amsterdam Centraal vallen onder het Programma Hoog Frequent Spoorvervoer van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Naar verwachting kan spoorboekloos rijden van en naar Amsterdam Centraal vanaf 2026.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Wachtkamer 3e klasse op Amsterdam CS open na restauratie”

Jules Vismale|14.05.17|11:19

Het Centraal Station van Amsterdam mag dan eventueel weer een gerenoveerde 3de klas bezitten maar ik weet zeker dat ze het gehele interieur van dit station NOOIT meer helemaal terugbrengen in de oude staat. Dat zou namelijk kapitalen gaan kosten en het station is eigenlijk al veel te klein voor de honderdduizenden reizigers die daar komen. Ongeveer 40% van het interieur is zo modern en lelijk dat het totaal niets mooi meer is en het silhouet van het gebouw loopt jammer genoeg erg ongelijk af.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.