Vervanging overwegpaneel live gedemonstreerd tijdens RailTech Europe

Een rubberen overweg die makkelijk van zijn plek te halen is, zonder de hele overweg los te hoeven maken. Deze oplossing bespaart veel tijd en bevordert veilig werken in het spoor. Alom en Rosehill Rail laten tijdens op RailTech Europe in diverse live demonstraties zien dat een overwegpaneel in enkele minuten te vervangen is, zonder dat de gehele overweg losgemaakt hoeft te worden.

De rubberen overwegen worden geproduceerd door Rosehill Rail in Engeland en door Alom aan de Nederlandse spoormarkt aangeboden. De bedrijven starten hiervoor op 27 maart een samenwerking. Rosehill overwegen kunnen op maat gemaakt worden voor wissels, kruisingen en overige railinfrastructuur.

Sneller onderhoud

“Met dit nieuw type overweg is vooral in het onderhoud een grote winst te behalen. Normaal moet de koppelstang van de overwegplaat losgelegd worden. Dit is een tijdsintensieve bezigheid. Bij het systeem dat wij leveren zit de stang er wel in, maar deze zit vast in het rubber paneel. Daardoor kan de spooraannemer de plaat er eenvoudig uithalen. Vier schroeven eruit en klaar.”

“Daarnaast leveren we ook de ‘baseplate’-variant van Rosehill. Dit is een nog veel eenvoudiger systeem om de platen onderling te koppelen, als onderdeel van de rubberen overweg. Hier zit geen stalen pin in en hoeft niet via een bout te worden bevestigd. Het bestaat uit speciale elementen, waar de overweg als het ware invalt. Dit is toe te passen op overwegen waar de belasting van het wegverkeer minder zwaar is.”

Omdat het treinverkeer in Nederland de komende jaren zal toenemen, is het belangrijk dat de beschikbaarheid van het spoor ook toeneemt. Het verkorten van de tijd van buitendienststellingen voor spooronderhoud is daarbij een belangrijk element.Het ‘baseplate’-systeem bestaat uit speciale elementen, waar de overweg invalt.


De stalen koppelstangen zitten geïntegreerd in het systeem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.