Nieuwe tramremise Utrecht ( foto: provincie Utrecht)

Tramremise in Nieuwegein wordt uitgebreid en gemoderniseerd

Vooruitlopend op de komst van de nieuwe trams voor de Uithoflijn, start de provincie Utrecht begin 2017 met de uitbreiding en modernisering van de tramremise in Nieuwegein. Er komt een groot rangeerterrein dat geschikt is voor de stalling van 39 trams. De aanpassingen aan de tramremise in Nieuwegein moeten halverwege 2018 zijn afgerond.

Strukton Rail neemt de bouw van de infrastructuur voor zijn rekening. Daarvoor heeft het bedrijf een contract getekend met de provincie Utrecht, waarin ook de aanleg van kabels en leiding, de realisatie van het laad- en los spoor en de inrichting van het terrein voor de stalling van de nieuwe tramvloot is opgenomen.

Lagevloer-trams

De remise moet worden aangepast, omdat de trams op de Uithoflijn van een ander type zijn dan de huidige trams. De tramremise in Nieuwegein nu niet geschikt om deze lagevloer-trams te beheren en te onderhouden. Vanaf 2020 ontvangt de provincie bovendien op de remise nog meer nieuwe trams die ook in Nieuwegein en IJsselstein gaan rijden.

Het is de bedoeling dat het rangeerterrein al in de zomer van 2017 gereed is, zodat vanaf dat moment op de remise de trams voor de toekomstige Uithoflijn onderhouden kunnen worden. Het gaat hierbij om 13 nieuwe trams die zijn geleverd door CAF. Op een later moment moeten er nog 16 nieuwe trams bijkomen. De onderhoudswerkzaamheden aan de trams zouden geen hinder moeten ondervinden van de werkzaamheden, heeft Strukton Rail al laten weten.

Werkplaats

Er zal bovendien een werkplaats worden gebouwd, die is voorzien van bijpassende werk- en onderhoudssystemen met daaraan vast een kantoor voor de beheerder en vervoerder U-OV. In dit nieuwe kantoor komt ook de verkeersleiding. Voor de komst van de nieuwe werkplaats is Strukton Rail verantwoordelijk voor de aanleg van wegen op de remise, de parkeerplaatsen, de verhardingen voor het laden, lossen en opslag, de verlichting en de beplanting van het terrein.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Inge Jacobs

Inge is redacteur van SpoorPro en vaste redacteur van OVPro, het vakblad voor OV-professionals.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.