Spoorverdubbeling bij Schiphol, foto: ANP

Spoorverdubbeling bij Schiphol afgerond, treinverkeer hervat

Tussen Schiphol en Duivendrecht rijden sinds woensdagochtend de eerste treinen over de nieuwe sporen die de afgelopen week zijn aangelegd. Het spoor is over een lengte van acht kilometer verdubbeld om de capaciteit van het spoor te verhogen. De uitbreiding maakt het mogelijk om met twaalf treinen per uur te rijden in plaats van zes, wat ook de doelstelling is van het Programma Hoogfrequent Spoor. Om deze werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren, was de luchthaven negen dagen slecht bereikbaar per spoor.

Er zijn zestien nieuwe spoorviaducten aangelegd, waaronder een brug over de Amstel en een beweegbare brug over de Schinkel. Ook ligt er een nieuwe fly-over over de snelweg A4. Er zijn vijftien wissels verwijderd, één wissel verplaatst en drie nieuwe aangelegd. Treinstation Amsterdam RAI heeft daarnaast een extra perron en een ruimere hal gekregen.

OV SAAL

De werkzaamheden maken onderdeel uit van het grotere spoorproject OV SAAL: Openbaar Vervoer Schiphol – Amsterdam – Almere – Lelystad. Met OV SAAL wordt de ‘noordelijke Randstad’ beter bereikbaar gemaakt per trein. Tegelijkertijd werkt Rijkswaterstaat in het project SAA aan de bereikbaarheid voor autoverkeer, met een verbreding van de snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere (A9, A10 oost, A1 en A6).

Na 2020 wordt het spoor in Weesp uitgebreid en het beveiligingssysteem ERTMS op het SAAL-traject aangelegd. Ook op de Gooilijn (Amsterdam-Hilversum) komt ERMTS én worden overwegen veiliger gemaakt. Voor deze plannen heeft het Rijk 500 miljoen euro beschikbaar gesteld. Voor de spoorverdubbeling is 900 miljoen euro vrijgemaakt.

Bekijk hier een video van de werkzaamheden:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Spoorverdubbeling bij Schiphol afgerond, treinverkeer hervat”

Wiebe Goossen|11.08.16|14:10

Eindelijk wat goed nieuws over broodnodige investeringen in ‘het spoor’!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoorverdubbeling bij Schiphol afgerond, treinverkeer hervat | SpoorPro.nl
Spoorverdubbeling bij Schiphol, foto: ANP

Spoorverdubbeling bij Schiphol afgerond, treinverkeer hervat

Tussen Schiphol en Duivendrecht rijden sinds woensdagochtend de eerste treinen over de nieuwe sporen die de afgelopen week zijn aangelegd. Het spoor is over een lengte van acht kilometer verdubbeld om de capaciteit van het spoor te verhogen. De uitbreiding maakt het mogelijk om met twaalf treinen per uur te rijden in plaats van zes, wat ook de doelstelling is van het Programma Hoogfrequent Spoor. Om deze werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren, was de luchthaven negen dagen slecht bereikbaar per spoor.

Er zijn zestien nieuwe spoorviaducten aangelegd, waaronder een brug over de Amstel en een beweegbare brug over de Schinkel. Ook ligt er een nieuwe fly-over over de snelweg A4. Er zijn vijftien wissels verwijderd, één wissel verplaatst en drie nieuwe aangelegd. Treinstation Amsterdam RAI heeft daarnaast een extra perron en een ruimere hal gekregen.

OV SAAL

De werkzaamheden maken onderdeel uit van het grotere spoorproject OV SAAL: Openbaar Vervoer Schiphol – Amsterdam – Almere – Lelystad. Met OV SAAL wordt de ‘noordelijke Randstad’ beter bereikbaar gemaakt per trein. Tegelijkertijd werkt Rijkswaterstaat in het project SAA aan de bereikbaarheid voor autoverkeer, met een verbreding van de snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere (A9, A10 oost, A1 en A6).

Na 2020 wordt het spoor in Weesp uitgebreid en het beveiligingssysteem ERTMS op het SAAL-traject aangelegd. Ook op de Gooilijn (Amsterdam-Hilversum) komt ERMTS én worden overwegen veiliger gemaakt. Voor deze plannen heeft het Rijk 500 miljoen euro beschikbaar gesteld. Voor de spoorverdubbeling is 900 miljoen euro vrijgemaakt.

Bekijk hier een video van de werkzaamheden:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Spoorverdubbeling bij Schiphol afgerond, treinverkeer hervat”

Wiebe Goossen|11.08.16|14:10

Eindelijk wat goed nieuws over broodnodige investeringen in ‘het spoor’!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.