LED-verlichting station Breukelen, foto: ProRail

50 procent energiebesparing met ledverlichting op stations

ProRail gaat de verlichting op alle treinstations vervangen door ledverlichting. Daarmee verwacht de spoorbeheerder vijftig procent aan energie te besparen. Het is de bedoeling dat in 2020 alle verouderde verlichting is vervangen door ledverlichting.

De verlichting op de perrons maakt zeven procent van het totale energieverbruik van ProRail uit. De komende jaren krijgen zoveel mogelijk stations ledverlichting en komt er een systeem dat ervoor zorgt dat de verlichting dimt als er geen reizigers zijn.

Energieverbruik stations

Naast armaturen en dimmers worden er masten, abri’s, en bekabeling aangepast. ProRail verwacht de investering terug te verdienen door op energieverbruik en onderhoudskosten te besparen. De ledverlichting zorgt ook voor dat de toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking door de nieuwe ledverlichting wordt vergroot

Inmiddels zijn de stations van Hardenberg, Voorschoten, Zoetermeer, Den Helder, Ruurlo, Lochem, Dieren en Lichtenvoorde al voorzien van ledverlichting.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “50 procent energiebesparing met ledverlichting op stations”

Bas van Vliet|12.08.16|11:08

Hopelijk wordt er bij het plaatsen van de verlichting ook rekening gehouden met de verblinding van machinisten. De zeeën van licht waar je soms doorheen rijdt, doen gewoon pijn aan je ogen. Net zoals de overdreven felle LED-seinen van tegenwoordig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.