CO2-reductie spoor

Nieuwe rapportagetool brengt CO2-reductie spoor in kaart

Spooraannemer Strukton Rail heeft in het eerste kwartaal van 2016 ongeveer 11.000 kilo CO2-uitstoot gereduceerd met het gebruik van de zelfsignalerende kortsluitlans ZKL 3000 RC van Dual Inventive. Doordat dit werkplekbeveiligingssysteem op afstand ingeschakeld kan worden, hoeven er minder ritten van en naar het spoor te worden gemaakt. Dual Inventive en Strukton Rail hebben een rapportagetool ontwikkeld om dit inzichtelijk te maken.

Voorheen moest een leider werkplekbeveiliging (LWB’s) voor een buitendienststelling naar de kortsluitlans toe rijden om deze te plaatsen en vervolgens opnieuw om deze te verwijderen. Doordat dit niet meer nodig is er ruim 51.600 kilometer minder gereden dan was gedaan zonder de ZKL. Directeur Lex van der Poel van Dual Inventive: “We wisten al dat op afstand schakelen voordelen had op het gebied van veiligheid. Maar nu blijkt dit systeem ook voor een enorme reductie van de CO2-uitstoot te zorgen.”

Rapportagesysteem

Dual Inventive en Strukton Rail hebben een rapportagetool ontwikkeld waarmee periodiek per kortsluitlans het aantal schakelingen en de locatie zichtbaar gemaakt worden. Door de relatie tussen ZKL-locatie en steunpunt wordt ook het aantal niet gereden kilometers inzichtelijk gemaakt. “Aan de hand van de data van Strukton maken wij analyses die in kaart brengen hoeveel kilometers baanwerkers er minder worden afgelegd bij spoorwerkzaamheden. Deze tool willen wij met andere spooraannemers gaan delen.”

De ZKL 3000 RC ligt semi-permanent in het spoor en kan met een druk op de knop op afstand worden in- of uitgeschakeld. Zodra het systeem is ingeschakeld springen seinen op rood en worden mogelijk naderende treinen automatisch tot stilstand gebracht. Baanwerkers kunnen zo op een veilige manier werken.

Klik op de kaart om  de besparing per gebied, in kilogram te bekijken:

Strukton Zelfsignalerende Kortsluitlans ZKL 3000 RC

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.