Autofabriek VDL Nedcar in Borne

Provincie Limburg start marktconsultatie voor spooraansluiting Born

De provincie Limburg is een marktconsultatie gestart voor de aanleg van een spooraansluiting bij het bedrijventerrein van autofabrikant VDL Nedcar in Born. De provincie besluit op basis van de resultaten van de consultatie hoe ze rollen gaat verdelen in de aanbesteding van het project ‘Realisatie en exploitatie Car Handling Terminal Swentibold’.

De provincie wil dat er een aansluiting komt op de naastgelegen spoorlijn Roermond-Maastricht van het bedrijventerrein om het groeiende aantal nieuwe auto’s af te kunnen voeren. De provincie is in eerste instantie de opdrachtgever voor de aanleg van de infrastructuur tussen het hoofdspoor en de spooraansluiting bij Nedcar. Ook is het denkbaar dat ook andere partijen de rol van aanbestedende dienst op zich kunnen nemen. Marktpartijen worden uitgenodigd hierover mee te denken.

Spooraansluiting

Bij VDL Nedcar neemt de autoproductie steeds verder toe. In juli 2014 startte de fabrikant onder meer de productie van BMW MINI’s. Ook BMW ziet er heil in om de auto’s vanuit kostenefficiëntie en duurzaamheid via het spoor af te voeren. De provincie verwacht dat bij de productie van 400.000 auto’s per jaar het aantal arbeidsplaatsen bij de autofabrikant van 2500 naar 8000 zal toenemen. Bij deze aantallen voertuigen is het nodig om aan de oostzijde van het VDL Nedcar-terrein een terminal te maken.

Movares en Logitech werkten in een studie naar de spooraansluiting drie varianten uit. De eerste twee varianten betreffen robuuste verbindingen op het hoofdspoor bij Nieuwstadt. De derde variant is een afgeslankte aansluiting. De derde optie wordt verder uitgewerkt vanwege de geringere effecten op de omgeving en lagere kosten. De kosten van de derde variant worden geschat op 22 miljoen euro, de robuuste verbindingen 32 miljoen euro.

Spoorterminal Born
Een van de mogelijke locaties van de spooraansluiting. Bron: Movares

Realisatie

In de voorlopige planning van het project wordt ervan uitgegaan dat de spooraansluiting in het derde kwartaal van 2019 klaar kan zijn. De provincie werkt in deze plannen samen met het Rijk en de gemeenten Sittard-Geleen en Echt-Susteren en heeft al aangegeven de voorbereidingskosten van 750.000 euro te willen betalen.

Spoorbedrijven kunnen op 15 april tussen 11.00 en 13.00 uur hun visie geven op de plannen tijdens een marktconsultatiebijeenkomst in Maastricht. De provincie Limburg en VDL Nedcar zijn aanwezig op de bijeenkomst om eventuele vragen te beantwoorden.

Bekijk hier het marktconsultatiedocument ter voorbereiding op de bijeenkomst.

 

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.