LED-lampen hogesnelheidswissel, Dual Inventive

LED-lampen voorkomen schade aan hogesnelheidswissel

In Diemen is een proef gestart waarbij blauwe LED-lampen tijdens spoorwerkzaamheden aangeven in welke stand hogesnelheidswissels staan. Omdat een hogesnelheidswissel een beweegbaar puntstuk heeft kan er, als die vanuit de verkeerde rijrichting bereden wordt, schade ontstaan De LED-lampen geven al ruim voordat een voertuig aankomt aan in welke richting het wissel staat. Dat bespaart tijd en voorkomt onnodige herstelwerkzaamheden. Strukton Rail en Dual Inventive hebben het systeem Points Direction Monitor 3000 (PDM 3000) ontwikkeld, waarmee op afstand kan worden bepaald in welke stand het puntstuk staat. Strukton Rail heeft twee prototype-systemen ingebouwd in twee hogesnelheidswissels in Diemen.

LED-verlichting

De blauwe LED-verlichting zit in zowel het linker- als rechterbeen van de spoorstaaf. Tijdens buitendienststellingen gaan de lampjes branden in het been waarnaar het wissel leidt, links of rechts.

Projectleider Mark de Bakker van Strukton Rail: “De begeleider van een werktrein of railwegvoertuig moet tijdens werkzaamheden de stand van het wissel controleren voordat een voertuig over het wissel mag rijden. Nu moet de begeleider nog helemaal naar dat hogesnelheidswissel toe lopen om dit te controleren. Met PDM kan dit ook op afstand. De begeleider kan vervolgens doorgeven aan bijvoorbeeld een machinist van een werktrein, dat het wissel mag worden bereden.”

Op afstand schakelen

De lampjes worden op afstand aan- en uitgeschakeld via de Remote Control-technologie van Dual Inventive. Dat gebeurt op dezelfde wijze als bij de Zelfsignalerende Kortsluit Lans 3000 RC van het technologiebedrijf. De PDM 3000 is gekoppeld aan het project waar ook ZKL 3000 RC aan toegevoegd is. Op deze manier wordt alles gelijktijdig op afstand in- of uitgeschakeld. Het systeem kan in de toekomst via een app op een tablet of smartphone worden ge(de-)activeerd en gemonitord.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “LED-lampen voorkomen schade aan hogesnelheidswissel”

Roland Korving|24.03.16|12:53

Is dit handig? Met blauwe leds worden elders ook de randen van werkzones aangegeven. Nu ga je op proef blauwe leds ergens anders voor gebruiken. Denk eens aan een andere kleur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.