werkzaamheden, spoor, onderhoud

ProRail verlengt aanbestedingstermijn onderhoudscontracten

werkzaamheden, spoor, onderhoud

ProRail verlengt de aanbestedingstermijn voor drie onderhoudscontracten met vier weken. Daarmee komt de spoorbeheerder tegemoet aan de vraag om meer informatie over de actuele staat van de onderdelen in het spoor. ProRail gebruikt de verlenging naar eigen zeggen om de dossiers aan te vullen met extra informatie over vernieuwingsprojecten.

Strukton Rail, BAM Rail en VolkerRail spanden eind vorig jaar een kort geding aan tegen ProRail waarin ze uitstel eisen van aanbesteding van de onderhoudsgebieden waarin zij werkzaam zijn. De aannemers stelden dat het niet mogelijk is om met een goed bod te komen, omdat het onduidelijk is welke risico’s er zijn in een bepaald gebied doordat de informatie over onderdelen in het spoor onvolledig is.

Aanbesteding

ProRail stelt tijdens de rechtszaak de aanbestedingsdossiers nog eens goed te hebben nagelopen. “Geconstateerd is dat er aanvullende informatie kan worden gegeven over de geplande vernieuwingswerken aan het spoor gedurende de contractperiode. Dit is belangrijke informatie voor aannemers omdat vernieuwde infrastructuur minder vaak stoort en minder onderhoud vraagt.”

De spoorsector is op dit moment in een overgangsfase van de OPC-contracten naar PGO-contracten (prestatiegericht onderhoud). In elf van de twintig toekomstige onderhoudsgebieden wordt er al met PGO gewerkt. Op dit moment komen de nieuwe onderhoudsgebieden stuk voor stuk op de markt via een openbare aanbesteding. Het is de bedoeling dat in 2018 alle nieuwe contracten voor spooronderhoud openbaar worden aanbesteed.

Deadline

Donderdag is de oorspronkelijke deadline voor het indienen van een bod op het eerste nieuwe onderhoudscontract verstreken. De aannemers mogen nu op woensdag 2 maart 2016 hun bod doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.