Ontwerp spoorverbinding Roodeschool - Eemshaven

Spoorconstructie op asfalt voor verbinding Roodeschool-Eemshaven

De combinatie Railinfra Solutions/Verebus heeft vorige week het ontwerp van de nieuwe spoorverbinding Roodeschool – Eemshaven definitief aan ProRail opgeleverd. Zij ontwikkelden een innovatieve spoorconstructie op asfalt, omdat delen van de spoorlijn buitendijks komen te liggen. Dit komt de spoorligging ten goede en garandeert tegelijkertijd de waterdichtheid van de dijken te garanderen.

Het bestaande goederenspoor naar de Eemshaven wordt geschikt gemaakt voor reizigerstreinen en wordt doorgetrokken langs de schermdijk van de Eemshaven. Aan het einde van het spoor komt de nieuwe halte Eemshaven. Ook komt er een nieuwe halte bij Roodeschool. De provincie Groningen hoopt dat door de aanpassingen aan het spoor en de opening van de nieuwe stations het aantal treinreizigers zal toenemen.

Ontwerp

Railinfra Solutions heeft samen met Verebus het ontwerp gemaakt voor de benodigde aanpassingen en uitbreidingen van de railinfrastructuur. ProRail gaat het ontwerp van de ingenieursbureaus gebruiken in de aanbesteding aan aannemers.

De combinatie heeft ter hoogte van de zeedijken een innovatieve spoorconstructie op asfalt ontwikkeld, om zowel een goede spoorligging als de waterdichtheid van de dijken te garanderen. Bij de vormgeving van de werkzaamheden is gekeken naar zaken zoals geluidshinder, flora en fauna en vergunningen. Ook is het ontwerp gemaakt voor de overwegen en de treinbeveiliging op de spoorverbinding.

Nieuwe spoorverbinding

De bureaus kijken tevreden terug op een mooi ontwerpproject. Projectmanager Martijn Cornelissen: “Dit is de eerste volledig nieuwe spoorverbinding in Nederland sinds de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle en de eerste die deels buitendijks komt te liggen op een unieke locatie. Wij zijn er trots op om betrokken te zijn bij dit interessante en veelzijdige project.”

Het is de bedoeling dat de trein vanaf begin 2018 doorrijdt naar de Eemshaven.

Overzicht spoorverbinding Roodeschool-Eemshaven

Beeldmateriaal: Railinfra Solutions/Verebus

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.