Koperdiefstal spoor vangst politie Utrecht

Drieduizend kilo spoorkoper gevonden bij hennepkwekerij

Bij een ontmanteling van een hennepkwekerij in Utrecht is drieduizend kilo koper aangetroffen. Het koper is grotendeels afkomstig van het spoor. Volgens ProRail gaat het om een zeer grote vangst. Bij koperdiefstal ontstaat schade aan het spoor en dit leidt tot vertraging voor reizigers. ProRail neemt daarom diverse maatregelen om het koperdieven zo moeilijk mogelijk te maken.

Uit cijfers van ProRail blijkt dat het aantal koperdiefstallen flink afneemt. In de eerste helft van 2015 waren er 54 diefstallen, waar dat in dezelfde periode vorig jaar nog 127 keer voorkwam.

Maatregelen

Waar het kan wordt koper door aluminium vervangen, omdat dit veel minder waard is. Daarnaast is veel koper door ProRail bewerkt met synthetisch DNA, zodat de afkomst van het koper kan worden bepaald. Ook zijn er nachtelijke controles van beveiligers met honden, onze buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) en de politie. Op meerdere plekken langs het spoor staan hekken en camera’s met infrarood en bewegingsmelders. Ook omwonenden wordt gevraagd om alert te zijn.

De spoorbeheerder werkt met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het openbaar ministerie samen in ‘Actie Koperslag’. Binnen deze samenwerking is de wettelijke identificatieplicht bij de inkoop van koper gestart. Daarnaast wordt volgens ProRail tijdens de strafrechtelijke vervolging rekening gehouden met de gevolgen die koperdiefstal voor het spoor en reizigers kan veroorzaken.

Lees ook:

Koperdiefstal op het spoor flink gedaald

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.