Ontwerp Station Driebergen-Zeist, foto: ProRail

Start aanbesteding stationsgebied Driebergen-Zeist

ProRail start deze week met de aanbestedingsprocedure voor het project Stationsgebied Driebergen-Zeist. Dit voorjaar zijn er al vijf aannemers geselecteerd voor het hoofdcontract. De gunning is in de zomer van 2016. Het stationsgebied Driebergen-Zeist wordt aangepakt omdat er al jaren files staan bij de spoorwegovergangen, de fietsstallingen uitpuilen en er een tekort is aan parkeerplekken.

Het stationsgebied van Driebergen-Zeist wordt straks een compact en efficiënt OV-knooppunt met een nieuw station, een nieuw busstation en een nieuwe parkeergarage met zeshonderd parkeerplaatsen. In de nieuwe situatie loopt het stationsplein onder de sporen door, waardoor voetgangers veilig naar de perrons kunnen lopen.

Bouwwerkzaamheden

De kruising van de Hoofdstraat met het spoor verdwijnt en de overweg wordt opgeheven. In het voorjaar van 2016 starten de voorbereidende werkzaamheden hiervan. De hoofdaannemer start in 2017 met de grootschalige bouwwerkzaamheden. De Hoofdstraat loopt straks via een onderdoorgang voor het verkeer onder het spoor door.

De eerste fase van de onderdoorgang wordt in 2019 uitgevoerd. Dan is de onderdoorgang zover klaar dat het verkeer er over 2 x 1 rijstrook kan rijden. Daarna wordt doorgewerkt aan de verdubbeling naar 2 x 2 rijstroken. Deze wordt in de nieuwe planning in 2020 afgerond. De onderdoorgang van de Hoofdstraat wordt daarmee een jaar later opgeleverd dan oorspronkelijk gepland. De voorbereidingen, zoals het omleggen van kabels en leidingen, het samenstellen van het aanbestedingsdossier en de grondverwerving hebben meer tijd gekost dan vooraf was voorzien.

Infrastructuur

Onder het station komt een fietsenstalling voor drieduizend fietsen. Fietsers krijgen hun eigen fietsroutes waardoor ze veilig het stationsgebied kunnen doorkruisen. In 2020 wordt de nieuwe infrastructuur en het nieuwe station in gebruik genomen.

Project Stationsgebied Driebergen-Zeist is een samenwerkingsverband van gemeente Zeist, gemeente Utrechtse Heuvelrug, Provincie Utrecht, NS en ProRail. Het project wordt gefinancierd door het Rijk, de Provincie Utrecht, en de gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.