Groene trein, NS

Groene Trein met duurzame initiatieven voor Klimaattop in Parijs

Groene trein, NS

In Parijs start in november de VN Klimaattop. Daar wordt samengewerkt aan een nieuw wereldwijd klimaatverdrag: de opvolger van het Kyoto Protocol. In aanloop daar naartoe zijn er allerlei initiatieven en evenementen. Zo rijdt in Nederland op 27 november de Groene Trein rond met organisaties die duurzame, slimme en inspirerende oplossingen hebben om uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu krijgt de opbrengsten van de Groene Top Trein op zaterdag 28 november uitgereikt. Daarna stapt ze met haar delegatie en een gezelschap van directeuren van grote bedrijven, maatschappelijke organisaties en politieke stakeholders op de Thalys naar Parijs voor de Klimaattop.

Train to Paris

De staatssecretaris stapt samen met haar onderhandelingsdelegatie in de Train to Paris, dat vanuit Nederland georganiseerd wordt door de Nederlandse Klimaatcoalitie, ProRail, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en NS. Train to Paris is een wereldwijd initiatief gecoördineerd door de International Union of Railways (UIC), waarbij er treinen vanuit diverse steden in Europa, Rusland en Azië naar Parijs vertrekken voor de klimaattop.

Op 28 november wordt in het hoofdkantoor van UIC in Parijs de ‘spoorpledge’ door de diverse CEO’s van nationale spoorbedrijven ondertekend waarin diverse afspraken staan over hoe het spoor klimaatneutraal opereert in 2050 en hoe het spoor bijdraagt aan de verduurzaming van mobiliteit. De spoorpledge is de ambitie van de spoorsector om volledig klimaatneutraal te opereren in 2050.

Klimaattop

In het kader van de klimaattop organiseert Nederlandse beurs- en conferentieorganisator Europoint de Rail Technology Conferences, waarbij ook aandacht is voor duurzaamheid en de rol die de spoorsector daarin kan spelen. Dit driedaagse evenement vindt plaats van 17 tot en met 19 november en behandelt de onderwerpen Wiel/railcontact en Wissels, Geluid en Trillingen en Duurzaam Spoor.

Organisaties die willen deelnemen aan de Groene Top Trein in Nederland, kunnen zich aanmelden via deze website. Spoorprofessionals die de Rail Technology Conferences willen bijwonen kunnen zich hier inschrijven.

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.