Intercity Direct, HSL

70 miljoen voor aanpak geluidshinder HSL

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu trekt de komende jaren 70 miljoen euro uit om de geluidshinder op de HSL Zuid aan te pakken. Met de maatregelen worden volgens het ministerie ongeveer driekwart van de geluidsoverschrijdingen van twee decibel en meer weggenomen. De eerste werkzaamheden starten op zijn vroegst volgend jaar nadat alle plannen verder zijn uitgewerkt.

De bestaande geluidsschermen blijken niet altijd voldoende effectief. De betonnen ondergrond van de rails en de transparantie van de schermen zorgt voor een weerkaatsing van het treingeluid. Langs het tracé van de HSL zal daarom de geluidsoverlast nu worden aangepakt bij de gemeenten Kaag en Braassem, Zoetermeer, Lansingerland, Zwijndrecht, Strijen, Moerdijk en Breda.

Geluidshinder

Omwonenden van het traject HSL-Zuid hebben bij speciale bewonersavonden meegedacht aan oplossingen die de geluidshinder gaat verminderen van de treinen die over dit traject rijden. “Ik heb veel waardering voor de betrokkenheid en de inzet van de omwonenden en het open gesprek dat zij hebben gevoerd met medewerkers van de gemeente, Prorail en mijn ministerie. Hiermee kunnen we nu samen gaan investeren in praktische maatregelen die de overlast van veel bewoners verminderen”, zegt staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.