ProRail-topman Pier Eringa tijdens het AO Spoor in Tweede Kamer

ProRail-topman trekt kritiek op ministerie toch in

ProRail-topman Pier Eringa tijdens het AO Spoor in Tweede Kamer

ProRail-topman Pier Eringa trekt de kritiek die hij had op het ministerie van Infrastructuur en milieu alsnog in. Hij stelde in een interview met het FD dat het ministerie ProRail dwingt om slecht nieuws over grote spoorprojecten uit te stellen. De topman verklaarde daar niet meer in mee te willen gaan.

In de Tweede Kamer vond donderdagavond het Algemeen Overleg Spoor plaats. Daarin was veel aandacht voor de uitspraken van Eringa in de media. Staatssecretaris Mansveld meldde donderdagochtend in een brief aan de Tweede Kamer dat Eringa afstand had genomen van zijn uitspraken.

Commotie

Er ontstond opnieuw commotie doordat Eringa in de pauze van het debat tegenover journalisten verklaarde zijn woorden niet te hebben ingetrokken. Nu doet de topman dat alsnog. “Ik heb twee interviews gegeven aan FD en NRC. Daarin heb ik aangegeven waar het goed gaat op het spoor en hoe dingen beter kunnen. Belangrijk is dat alle partijen op het spoor goed samenwerken.”

“Ik betreur het dat er nu één passage is waar commotie over is ontstaan. Ik trek de uitspraak terug, zoals vermeld in de brief van staatssecretaris Mansveld. De commotie die over die passage is ontstaan, leidt af van waar het me om gaat: de prestaties op het spoor verbeteren. Verheugd ben ik over de afspraken die er tijdens het AO Spoor zijn gemaakt om de informatiestroom en transparantie te verbeteren.”

Debat Tweede Kamer

Het debat in de Tweede Kamer eindige buitengewoon pijnlijk doordat de bewindsvrouw Eringa geen hand wilde geven. “U mag hier niet komen”, zei ze toen hij na afloop van het debat naar haar toe kwam. Hoewel Eringa nu toch zijn woorden heeft ingetrokken, is het kwaad al geschied. De verhoudingen tussen de topman en de staatssecretaris lijken dusdanig verstoord te zijn.

Binnenkort wordt het debat voortgezet, omdat de Kamerleden meer duidelijkheid willen over de relatie tussen Mansveld en Eringa.

Lees ook:

Staatssecretaris Mansveld weigerde Eringa de hand te geven:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.