Bedrijfsspooraansluiting, bron: Dura Vermeer

Spooraansluitingen bedrijven naar onbekende marktpartij

De spooraansluitingen van bedrijven komen mogelijk in handen van een ‘niet nader genoemde marktpartij’. Dat heeft staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer laten weten. Zij verwacht nog voor het zomerreces duidelijkheid over de verkoop van deze spooraansluitingen door NS.

Er zijn tekenen die erop wijzen dat de nieuwe eigenaar niet spoorbeheerder ProRail betreft, wat de bedrijven met spooraansluitingen tot nu toe de beste optie leek.

Spooraansluitingen

Belangenorganisatie EVO gaat er vanuit dat de niet genoemde marktpartij zonder meer kan voldoen aan de voorwaarden van de gebruikers van de spooraansluitingen. Onzekerheden zijn er over de voortzetting van contracten over het gebruik van de aansluitingen.

NS Spooraansluitingen wil alle aansluitingen tussen de bedrijfssporen en het openbare spoorwegnet afstoten. NS Spooraansluitingen benaderde ondernemingen vorig jaar om de aansluitingen over te nemen. Dit heeft tot veel onrust bij de bedrijven geleid, omdat dit mogelijk hoge kosten en risico’s met zich meebrengt. Een van de scenario’s om dit op te lossen is om de spooraansluitingen bij ProRail onder te brengen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Spooraansluitingen bedrijven naar onbekende marktpartij”

Willem Musch|07.05.15|10:45

Dit behoort ook gewoon onder ProRail te (gaan) vallen. Heeft in het verleden ook al genoeg gezeik opgeleverd, dus zal daarom in de toekomst hierdoor niet anders gaan worden.
Maar ja, zal wel weer met de centjes allemaal te maken hebben.

John Hogaarts|09.07.15|11:17

Wissels worden bediend door ProRail maar zijn in beheer bij NS spooraansluitingen die ook voor de storingen en onderhoud verantwoordelijk is. En zijn er altijd weer discussies met een TRDL of het wissel nu wel of niet onder beheer van ProRail valt bij storingen die net binnen of buiten het gebied van ProRail of NS spooraansluitingen vallen. En dan komt er weer het bekende kastje naar de muur wie er naar zo’n storing toe mag.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.