Spoorlijn bij Tata Steel in IJmuiden

Strukton legt keerspoor voor lange goederentreinen aan in Beverwijk

Strukton gaat het spoor in Beverwijk aanpassen zodat goederentreinen met een lengte van 750 meter kunnen kopmaken, oftwel van rijrichting veranderen. Dit is onderdeel van een grotere opdracht die door spoorbeheerder ProRail aan de aannemer is verleend voor een flinke herinrichting van het spoor in Beverwijk. Het gaat om een design and construct-contract met een waarde van 10,5 miljoen euro.

Nu heeft het keerspoor bij staalfabrikant Tata Steel nog een lengte van 490 meter. Het rijden met langere treinen is voordelig voor vervoerders, verladers en infrabeheerders omdat het spoor en de capaciteit van de treinen beter wordt benut dan met de huidige lengte van de goederentreinen.

Werkzaamheden

Naast het aanleggen van de keervoorziening voor goederentreinen voert Strukton diverse andere werkzaamheden uit. Zo vervangt de aannemer de bestaande overweg vervangen door een onderdoorgang voor langzaam verkeer. Door de nieuwe onderdoorgang is het veiliger om over te steken en veroorzaakt het toenemende treinverkeer minder hinder.

Daarnaast gaat de onderneming het spoor van twee naar vier sporen verdubbelen, over een traject van 1,3 kilometer. Het nieuwe spoor krijgt een aangepaste draagconstructie en bovenleiding. Verder komt er wisselverwarming en wordt de treinbeveiliging uitgebreid en aangesloten op PLC Interlocking. Om overlast zo veel mogelijk te beperken, komen er geluidsschermen naast het spoor. De werkzaamheden starten in het voorjaar van 2015 en zullen in 2017 klaar zijn.

Spoorproject

De opdracht van Strukton maakt onderdeel uit van het programma Bereikbaarheids Offensief Randstad (BOR) RegioNet. Het spoor wordt aangepast om de kwaliteit en capaciteit van de railinfrastructuur in de noordelijke Randstad te verbeteren.

Lees ook:

Goederentreinen van 750 meter kunnen vanaf 2016 kopmaken in Beverwijk

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.