Louis Alvarez, Dual Inventive

Dual Inventive

 krijgt grote opdracht van Infrabel

Dual Inventive heeft een grote opdracht binnengehaald van Infrabel. Het gaat om een bestelling van honderd kortsluitlansen, met een optie op nog eens tweehonderd kortsluitlansen. Dual Inventive heeft het systeem speciaal voor de Belgische spoorbeheerder ontwikkeld. Infrabel wil met de aankoop van het systeem de veiligheid van de werknemers verhogen en tegelijkertijd spoorwerkzaamheden efficiënter uitvoeren.


Infrabel heeft honderd stuks van de Zelfsignalerende Kortsluit Lans 3000 Remote Control Cabled (ZKL 3000 RC-C) besteld. Dit type is uitgerust met een extra bekabelde afstandsbediening. De ZKL 3000 RC-C isoleert een gedeelte van het spoor zodat baanwerkers er veilig kunnen werken. Het systeem is specifiek voor de Belgische spoorbeheerder ontwikkeld voor toepassing binnen bestaande veiligheidsprocessen. De apparatuur is mobiel en ligt semi-permanent in het spoor en kan met een druk op de knop worden in- of uitgeschakeld. Daardoor hoeft de werkplekbeveiliger niet meer het spoor in wat ten goede komt aan de veiligheid.

Pilots

Infrabel beproefde het systeem geruime tijd op het spoor bij de Belgische plaats Marbehan. Nadat de pilot naar tevredenheid was verlopen en het veiligheidsdossier op orde was, besloot de spoorbeheerder het systeem aan te schaffen en in gebruik te nemen op het Belgische spoor. 

Het veiligheidsdossier is door Plurel beoordeeld op SIL 4.

Alain Gerard is vanuit Infrabel vier jaar bezig geweest om de ZKL 3000 RC-C’s naar België te halen. “Infrabel was op zoek naar nieuwe systemen om baanwerkers naast en op het spoor te beschermen. Met dit systeem kunnen we de spoorveiligheid op een hoger niveau brengen dan met de huidige werkplek-beveiligingssystemen gebeurt”, aldus Gerard.

Veiligheid en beschikbaarheid

De implementatie van de ZKL 3000 RC-C’s wordt begeleid door Louis Alvarez van Dual Inventive. Alvarez is sinds 1 oktober 2014 in dienst als manager operations voor België en Luxemburg. ”Het is super dat Infrabel zo’n grote bestelling bij ons heeft geplaatst. Dit toont aan dat veiligheid en beschikbaarheid van infra hot issues zijn op de Europese railmarkt. Wij kunnen met onze services hierin juist bijdragen”, aldus Alvarez.

De ZKL 3000 RC’s worden nog dit jaar geleverd in het magazijn van Infrabel in Schaarbeek. Vanuit Schaarbeek wordt het systeem verder gedistribueerd naar de diverse werkplekken. Alvarez: ”Wij geven de instructies aan de spoormedewerkers die gebruik gaan maken van het systeem en extra uitgebreide instructies aan de medewerkers van Infrabel die de ZKL 3000 RC-C’s gaan beheren en onderhouden.” Daarna kan Infrabel in samenwerking met Dual Inventive starten met de implementatie van het systeem.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.