Installatie, onderstation, foto: Anna Groot

Strukton haalt opdracht voor onderstations Utrecht binnen

Strukton Systems mag voor Regiotram Utrecht vier bestaande onderstations gaan renoveren en een onderstation nieuw bouwen voor de sneltrambaan Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein (SUNIJ-lijn). Daarbij gaat het spoorbedrijf het nieuwe onderstation ontwerpen, bouwen en installeren. Daarnaast past Strukton Systems de nieuwe installaties aan en zorgt voor de installatie. De opdracht heeft een contractwaarde van 5,5 miljoen euro.

Op de SUNIJ-lijn moeten vier van de in totaal zeven onderstations worden aangepast. In de onderstations wordt de spanning van 10.000 volt getransformeerd naar een lagere spanning, waarna deze wordt doorgegeven naar de bovenleiding van de tram.

Onderstations

Bouwkundig wordt de ruimte in de onderstations opnieuw ingedeeld. Daarbij komen er gescheiden ruimtes voor laagspanning, hoogspanning en een aparte ruimte voor de leverancier Stedin en ook de toegangen daar naartoe. Strukton ontwerpt en bouwt een nieuw onderstation voor de tramremise in Nieuwegein en zorgt daarbij voor de gebouwgebonden installaties.

De sneltramlijn tussen Utrecht en Nieuwegein/IJsselstein – SUNIJ-lijn maakt deel uit van het Utrechtse HOV-netwerk, dat de gebieden in en rondom Utrecht met elkaar verbindt. Strukton Rail heeft sinds 1 december 2013, voor een periode van ten minste vijf jaar, de trambaan in onderhoud.

Opdracht

De opdracht is gegund op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI), waarbij Strukton de hoogste score behaalde. De werkzaamheden starten in september van dit jaar. Op 1 oktober 2015 moet het project klaar zijn.

Een volgende stap in de uitbreiding van het tramnetwerk is de aanleg van de Uithoflijn. Op doordeweekse dagen maken op dit moment 25.000 reizigers gebruik van de bus van en naar de Uithof. Naar verwachting trekt de nieuwe tramverbinding in 2020 ruim 45.000 reizigers. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal gebruikers.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.