Onweer, bliksem, inslag

Flinke schade aan spoor door blikseminslag

Tussen Ede-Wageningen en Arnhem is dinsdagochtend veel schade aan het spoor onstaan na een blikseminslag. Het treinverkeer kon pas woensdagochtend vroeg worden hervat. Door de blikseminslag raakten relaiskasten langs het spoor beschadigd. Ook zijn meerdere kabels doorgebrand en was een systeem voor het aansturen van overwegen in storing. De blikseminslag veroorzaakte schade over een lengte van vier kilometer.

Een lastige bijkomstigheid bij relaiskasten is volgens ProRail dat dergelijke defecten moeilijk te traceren zijn, omdat met het blote oog niet direct te zien wat er kapot is. Het gaat om beschadigingen in en rond een zestal kasten met honderden kabeltjes. In de ene kast wordt gemeten of het communiceert met de andere kasten én of de communicatie richting het spoor (bediening van seinen en wissels) functioneert. Dat is tijdrovend werk.

Spoorgoederenvervoer

Het treinverkeer van en naar Duitsland via de grensovergangen Emmerich en Venlo is nog steeds ernstig ontregeld. Naar verwachting komt in deze situatie pas vanaf zondag verbetering. Op diverse plaatsen is de bovenleiding zwaar beschadigd geraakt door omgewaaide bomen. Het herstel van de beschadigde infrastructuur vergt veel tijd.

Treinverkeer via de grensovergang Bad Bentheim is wel mogelijk. Hier dienen de spoorgoederenvervoerders wel rekening met vertraging te houden.

Lees ook:

Treinverkeer via Emmerich en Venlo nog gestremd

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.