Veiligheidsladder, Saferail, trede 3

Saferail bereikt trede 3 op Veiligheidsladder

Saferail heeft vrijdag het veiligheidscertificaat voor trede 3 op de Veiligheidsladder in ontvangst genomen. Saferail heeft zelf het initiatief genomen om in één keer op trede 3 geauditeerd te worden. Voor de werkplekbeveiligingsbranche is de Veiligheidsladder namelijk nog geen verplichting.

Het certificaat werd uitgereikt door Directeur Assetmanagement ProRail Wim Knopperts. Naast ProRail Adviseur Kwaliteit Dieter van Delft en directeur Piet Breedijk van RailAlert was ook character Tim aanwezig. Tim is onderdeel van de veiligheidscampagne van Dura Vermeer en helpt de organisatie met het vergroten van het veiligheidsbewustzijn.

Ambitie

Saferail heeft in 2006 de ambitie uitgesproken om het beste werkplekbeveiligingsbedrijf van Nederland te worden. Saferail is een samenwerking van Dura Vermeer Railinfra en ingenieursbureau Movares. Directeur André van der Grif van Saferail: “We zijn vooralsnog het eerste en enige zelfstandige werkplekbeveiligingsbedrijf dat geauditeerd is op de Veiligheidsladder. Wij onderscheiden ons door een structurele, integrale en innovatieve aanpak van veiligheid bij spoorwerkzaamheden. Het bereiken van trede 3 op de Veiligheidsladder is de kroon op ons werk.”

Het aspect ‘houding en gedrag ‘speelt binnen Saferail een zeer belangrijke rol. Van der Grift: “Het is in het verleden regelmatig voor gekomen dat we dachten dat het goed kwam met iets even doen. Inmiddels weten we dat met dit oude denken het juist niet goed komt.

Veiligere werkplek

Saferail is al jaren geleden begonnen met Safety Awareness Survey. Ieder jaar investeert Saferail zowel in haar eigen mensen als in de leveranciers om samen een veilige werkplek voor iedereen te garanderen. Het gaat niet allen om het aanspreken van een ander, en aangesproken kunnen worden, maar ook over een open cultuur creëren, waar de mensen niet direct afgerekend worden als ze onbewust iets fout doen.”

Voor de toekomst gaat Saferail zich nog efficiënter inzetten op veiligheid en daarmee richting niveau 4 op de Veiligheidsladder. De doelstelling is om ‘paperless’ te werken. Inmiddels zijn diverse apps in ontwikkeling.

Apps

De eerste is een LMRA app. Deze wordt momenteel uitgerold onder de eigen veiligheidsfunctionarissen. Met deze app maakt de veiligheidsfunctionaris zijn laatste check of hij en de ploeg veilig aan de slag kan. Door 4 controle vragen op de app positief te beantwoorden, kunnen de werkzaamheden starten en gaat er automatisch een melding naar de NVW afdeling. Alle informatie kan sneller verwerkt worden, er kunnen betere analyses verkregen worden en de kans op fouten wordt kleiner.

Lees ook:

App zorgt voor snellere opvolging van spoorwerkzaamheden

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.