Cheque, overhandiging, Scheepvaart en Transport College

100.000e trein over Betuweroute gevierd met gift aan STC

Cheque, overhandiging, Scheepvaart en Transport College

De Betuweroute heeft een mijlpaal bereikt met de honderdduizendste trein die over de spoorgoederenlijn is gereden. Het ging om een trein van DB Schenker die was geladen met steenkool. Om dit te vieren hebben Keyrail en DB Schenker donderdag een bedrag van vijfduizend euro aan het Scheepvaart- en Transportcollege (STC) in Rotterdam geschonken. Het STC leidt jongeren onder meer op voor het vak van machinist. De onderwijsinstelling zet de schenking in om de ERTMS-simulator uit te breiden met het spoorverloop in de Rotterdamse haven.

Steeds meer locomotieven zijn uitgerust met de nieuwe Europese standaard voor treinbeveiliging ERTMS (European Rail Traffic Management System). Het STC heeft recent een ERTMS-simulator in gebruik genomen die werd geleverd door  onderzoeks- en inspectiebureau Plurel. Met de simulator kunnen alle praktijksituaties op een dynamische wijze en in een veilige omgeving worden geoefend. Ook is het mogelijk om met behulp van de simulator de interactie en veiligheidscommunicatie tussen machinist en treindienstleiding te trainen.

Betuweroute

De honderdduizendste trein markeert een mijlpaal in de korte historie van de Betuweroute. Na de opening in 2007 bleef het aantal treinen dat gebruik maakte van de nieuwe verbinding aanvankelijk beperkt. Nadat er echter voldoende locomotieven op de markt kwamen die uitgerust zijn met het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS, nam het gebruik van de Betuweroute fors toe.

Vanaf 2008 was een flinke groei te zien in het gebruik en is geleidelijk aan veel goederenverkeer verschoven van het gemengde net naar de Betuweroute. Tijdens de economische crisis was er sprake van een stabilisatie van het aantal treinen. Inmiddels ziet exploitant Keyrail het gebruik weer toenemen. De laatste paar weken rijden zo’n 550 treinen per week over de Betuweroute, meldt Keyrail.

Internationale corridor

Het leeuwendeel van die treinen heeft de Rotterdamse haven als begin- of eindpunt, ongeveer 35 treinen per week starten of eindigen hun rit in de Haven van Amsterdam. De Betuweroute is onderdeel van internationale corridors en biedt een ongestoorde verbinding richting terminals en bedrijven in het Europese achterland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.