ProRail

ProRail en gemeente Zwolle steggelen over aanleg van brandblusinstallatie

ProRail

Spoorbeheerder ProRail en gemeente Zwolle zijn in een juridisch conflict verwikkeld over de aanleg van een brandblusinstallatie. De gemeente wil dat ProRail een installatie aanlegt, de spoorbouwer wil dat juist niet. De rechtbank in Overijssel heeft inmiddels uitspraak gedaan in de zaak en stelde de gemeente in het gelijk. Of ProRail verdere juridische stappen overweegt, is nog niet duidelijk.

De spoorbeheerder nam het initiatief tot een rechtszaak. ProRail vond de eisen van de gemeente te ver gaan en geeft aan dat de veiligheid ter plekke voldoende is.

Veiligheid

De gemeente wil dat de installatie er komt, onder meer omdat dit in de voorschriften van de brandweer staat. Er moet zo’n tweeduizend liter water per minuut kunnen worden aangevoerd in geval van een calamiteit.

ProRail vindt echter dat de brandveiligheid in de huidige situatie al genoeg is gegarandeerd. Kosten voor de aanleg van de installatie zijn 3 miljoen euro, die op het bordje van de spoorbeheerder terecht zouden komen.

Kosten

De rechter is van mening dat de lokale overheid terecht vraagt om de aanleg van de blusinstallatie. Dat de gemeente meer waarde hecht aan de veiligheid van burgers dan aan de daarmee gepaard gaande kosten, is volgens het juridisch orgaan een begrijpelijke afweging. Zowel de gemeente als ProRail willen de uitspraak van de rechter eerst bekijken, voordat ze een reactie geven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van SpoorPro en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.