Filmpje, Donorweek, spoorwegovergang

Treinmachisten woedend over ‘gevaarlijke’ tv-spot

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid staat achter een wervingsspotje voor orgaandonoren waarbij een triatleet onder zakkende spoorbomen door rent. Dat liet haar ministerie zondag weten. FNV Spoor stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC), omdat het spotje volgens de vakbond gevaarlijk gedrag rond het spoor aanmoedigt. Ook vakbond VVMC en Maatschappij Voor Beter OV tekenen bezwaar aan tegen de tv-spot.

Schippers zegt in een reactie het filmpje ‘spannend en prikkelend’ te vinden. “Daar sta ik volledig achter”, aldus de minister. Het filmpje is gemaakt in het kader van Donorweek die van 14 tot 20 oktober is. Het spotje toont een triatlon man met een donorhart. In het eerste stuk is te zien dat de man snel onder de spoorbomen door rent voor de trein langs, terwijl de slagbomen dalen en de lampen knipperen.

Risico

FNV Spoor heeft meerdere klachten ontvangen van treinpersoneel. Een machinist: “Dat mensen een risico nemen om aangereden te worden, is een plaag voor iedere machinist. Veel machinisten zullen gaan remmen om een aanrijding te voorkomen, maar het kan ook lijden tot gezondheidsklachten zoals PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis, red.), waardoor de machinist op den duur z’n werk niet meer kan doen.”

Bestuurder Roel Berghuis van FNV Spoor: “We steunen de donorweek, want donoren zijn hard nodig. Maar dit spotje geeft het slechte voorbeeld door te suggereren dat als je maar hard genoeg rent, je nog net voor de trein langs kan ook al knipperen de lichten en rinkelen de bellen. Dit gedrag moet juist worden voorkomen, omdat die inschatting heel vaak verkeerd afloopt. Dit leidt helaas elk jaar weer tot veel ongevallen, met doden en zwaargewonden tot gevolg.”

Klachten

FNV spoor stapt naar de Reclame Code Commissie en dient een klacht in bij het ministerie van Volksgezondheid dat verantwoordelijk is voor het spotje voor orgaandonatie. Ook vakbond VVMC en Maatschappij Voor Beter OV dienen klachten in.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.