fly-over en spoorbrug in aanbouw, Den Bosch

ProRail maakt zich op voor megaklus bij Den Bosch

Spoorbeheerder ProRail maakt zich samen met aannemers Strukton en Heijmans op voor een nieuwe fase in de spoorvernieuwing in en rond station Den Bosch. Nadat in april al een nieuwe spoorfly-over over de rivier de Dieze in gebruik genomen is, plaatsen ze de komende twee weken een nieuwe spoorbrug over de Dieze. Het is een enorme logistieke klus.

Tijdens de werkzaamheden rijden er twee weken lang (van 27 juni tot en met 11 juli) geen treinen tussen Den Bosch en Zaltbommel en tussen Den Bosch en Oss. Die tijd is nodig om eerst de oude, stalen brug te verwijderen. Dat gebeurt in delen, met twee enorme kranen.

Nieuwe brug plaatsen

Zondag wordt het eerste deel van de nieuwe, betonnen brug op zijn plaats geschoven. Die brug is de afgelopen periode al gebouwd naast de fly-over, maar moet nog op de juiste plek komen. Aansluitend moeten er nieuwe sporen, wissels en bovenleiding aangebracht worden. Tijdens de buitendienststelling wordt er ook gewerkt aan het emplacement aan de noordkant van het station.

De werkzaamheden zijn vanaf donderdag de komende weken te volgen via een webcam bij de bouwplaats. Ook is aan de rand van de bouwplaats een tribune neergezet waar belangstellenden het werk ter plekke kunnen volgen.

Spoorvernieuwing

De nieuwe spoorbrug en de nieuwe fly-over, waarover sinds 15 april de eerste treinen rijden, maken deel uit van het spoorvernieuwingsproject ‘Sporen in Den Bosch’. Na de afronding moet Den Bosch meer treinverkeer kunnen verwerken. Ook het spoorwegemplacement wordt vernieuwd. Medio volgend jaar moet het hele project klaar zijn. Treinen vanuit Den Bosch richting Nijmegen en van richting Utrecht kunnen dan ieder over een eigen spoor rijden. Ze kruisen elkaar ongelijkvloers.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.