Tweede Kamer

Kamer wil dat ministerie snel orde op zaken stelt

Minister Melanie Schultz van Haegen en staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu en Infrastructuur moeten voor 1 april intern orde op zaken stellen en de communicatie binnen het ministerie op orde brengen. Zo moeten ze voorkomen dat er opnieuw rapporten in de la blijven liggen in plaats van meteen naar de Tweede Kamer gestuurd te worden.

Dat is de strekking van een motie Kamerlid Machiel de Graaf van de PVV, waar de Tweede Kamer mee heeft ingestemd. Ook moeten de twee bewindsvrouwen de Tweede Kamer voor 1 april laten weten welke maatregelen ze hebben genomen. De motie is afgelopen donderdagavond ingediend aan het einde van een tumultueus en langdurig Kamerdebat over een kritische quick scan van de Inspectie Leefomgeving en Transport naar het effect van Prestatie Gericht Onderhoud. Dinsdagmiddag 5 februari stemde de Kamer over de motie.

Ambtelijk geblunder

Het rapport belandde al begin september vorig jaar op het bureau van minister Schultz van Haegen, die toen nog verantwoordelijk was. Zij gaf opdracht om het rapport direct door te sturen naar de Tweede Kamer. Door ambtelijk geblunder kwam het daar nooit aan. Toen staatssecretaris Mansveld aantrad en het dossier spoor overnam van haar collega heeft ze op cruciale momenten de Kamer ook nooit geïnformeerd omdat ze pas eind januari op hoogte werd gebracht van het bestaan van het rapport. Dat gebeurde na een beroep van de Volkskrant op de Wet openbaarheid van bestuur om het rapport te mogen inzien.

Beide bewindslieden boden uitvoerige excuses aan en beloofden al intern maatregelen te nemen. De motie van wantrouwen waar de SP voorafgaand aan het debat mee dreigde kwam er niet.

Lees ook: Excuses Mansveld voor ambtelijk geblunder rond PGO-rapport

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.