Kenniscentrum Bever trapt af met nieuwe website

Het Kenniscentrum Bever is vorige week officieel geopend. Tijdens de opening is tevens de gelijknamige website in de lucht gegaan. Het kenniscentrum is een initiatief van onder meer ProRail en Rijkswaterstaat, om kennis te delen over hoe bedrijven en instanties die in aanraking komen met bevers, het beste met de dieren samen kunnen leven.

Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, de Unie van Waterschappen, Interprovinciaal Overleg en de Zoogdiervereniging zijn de andere initiatiefnemers van Kenniscentrum Bever. Samen met ProRail en Rijkswaterstaat wil dit samenwerkingsverband dat de positieve aspecten van de herintroductie van de diersoort blijven overheersen. De afgelopen dertig jaar is de beverpopulatie toegenomen tot zo’n 3.500 dieren.

Dat is volgens de betrokken goed geweest voor de ecologie, maar het zorgt tevens voor problemen. Bevers zouden vanuit het water holen kunnen graven onder het spoor, met in het ergste geval verzakkingen tot gevolg. Daarnaast knagen de dieren aan bomen, die daardoor op het spoor terecht kunnen komen. Daarvoor moet beleid komen en moeten zogenoemde beverprotocollen opgesteld worden.

Daarbij komt ook het delen van informatie om de hoek kijken, wat via het Kenniscentrum Bever gestroomlijnd wordt. Zo is een partij als ProRail gebaat bij de ervaring van de waterschappen met bescherming van taluds. Tenslotte wordt op de website informatie samengebracht over zaken als graaf-, nat-, vraat- en knaagschade en de juridische aspecten daarvan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kenniscentrum Bever trapt af met nieuwe website | SpoorPro.nl

Kenniscentrum Bever trapt af met nieuwe website

Het Kenniscentrum Bever is vorige week officieel geopend. Tijdens de opening is tevens de gelijknamige website in de lucht gegaan. Het kenniscentrum is een initiatief van onder meer ProRail en Rijkswaterstaat, om kennis te delen over hoe bedrijven en instanties die in aanraking komen met bevers, het beste met de dieren samen kunnen leven.

Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, de Unie van Waterschappen, Interprovinciaal Overleg en de Zoogdiervereniging zijn de andere initiatiefnemers van Kenniscentrum Bever. Samen met ProRail en Rijkswaterstaat wil dit samenwerkingsverband dat de positieve aspecten van de herintroductie van de diersoort blijven overheersen. De afgelopen dertig jaar is de beverpopulatie toegenomen tot zo’n 3.500 dieren.

Dat is volgens de betrokken goed geweest voor de ecologie, maar het zorgt tevens voor problemen. Bevers zouden vanuit het water holen kunnen graven onder het spoor, met in het ergste geval verzakkingen tot gevolg. Daarnaast knagen de dieren aan bomen, die daardoor op het spoor terecht kunnen komen. Daarvoor moet beleid komen en moeten zogenoemde beverprotocollen opgesteld worden.

Daarbij komt ook het delen van informatie om de hoek kijken, wat via het Kenniscentrum Bever gestroomlijnd wordt. Zo is een partij als ProRail gebaat bij de ervaring van de waterschappen met bescherming van taluds. Tenslotte wordt op de website informatie samengebracht over zaken als graaf-, nat-, vraat- en knaagschade en de juridische aspecten daarvan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.