DB Streik

Door staking getroffen Deutsche Bahn trapt week af met vervangingsschema

Bron: Deutsche Bahn

Deutsche Bahn (DB) hanteert ook op maandag weer zijn zogeheten vervangingsschema, aangezien de staking van machinistenvakbond GDL voortduurt. De vervoerder laat net als afgelopen weekend ongeveer 30 procent van het gebruikelijke aantal langeafstandstreinen rijden. Het regionale treinverkeer en de S-Bahn zitten op 40 procent van de normale dienstregeling. 

Volgens DB is de dienstregeling, zij het in aangepaste vorm, op maandag goed opgestart. Wel waarschuwt de vervoerder voor regionale verschillen. Reizigers wordt aangeraden om voor vertrek de reisinformatie te raadplegen.

Oproep voor stakingen

DB laat bovendien weten dat oproep van GDL aan onderhoudsmedewerkers en seingevers om ook mee te staken vooralsnog weinig gehoor vindt en daarom ook nog niet voor extra overlast heeft gezorgd. Volgens de vervoerder hebben enkele tientallen medewerkers aan de oproep gehoor gegeven.

Dat is bij de machinisten zelf wel anders. De vervoerder heeft becijferd dat sinds de hervatting van de staking op 1 september 7.461 van de ongeveer 19.700 machinisten het werk hebben neergelegd. Het voorlopige einde van de staking staat gepland voor 02.00 uur op dinsdag.

De staking is volgens de GDL noodzakelijk omdat Deutsche Bahn nog steeds geen millimeter zou bewegen in het cao-conflict. Het huidige aanbod van DB omvat een loonsverhoging van 3,2 procent in twee stappen, zoals vereist door de GDL. De lonen stijgen naar verwachting met 1,5 procent op 1 januari 2022 en met 1,7 procent op 1 maart 2023. Op basis van de cao voor de luchthavensector heeft DB een termijn voorgesteld tot 30 juni 2024. Daarnaast maken extra ontslagbescherming, duizenden nieuwe arbeidsplaatsen en een hoogwaardige oudedagsvoorziening deel uit van het aanbod.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.