Staking DB


Minister van transport wil vakbond en DB aan onderhandelingstafel zien

De Duitse minister van Transport Transport Andreas Scheuer heeft machinistenvakbond GDL en Deutsche Bahn opgeroepen om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Dat zei hij gisteren op de Duitse televisie. Scheuer zei verder dat de federale regering klaar staat om de gesprekken te begeleiden. “De politiek, het bedrijfsleven en de reizigers hebben geen belang bij deze verlammende staking.”

In een update van DB Cargo Nederland over de stand van zaken op het spoor op dinsdag laat de vervoerder weten dat er opnieuw sprake is van treinuitval en vertragingen richting Duitsland. Met name de aansluitingen op Polen en Tsjechië worden geraakt. Ook vanuit Mannheim richting Zwitserland en Italië ondervindt het treinverkeer hinder. In Nederland zijn er volgens DB Cargo in het afgelopen etmaal “geen verstoringen van betekenis” geweest.

Overlast voor treinverkeer

In Duitsland reed maandag ongeveer 30 procent van het gebruikelijke aantal langeafstandstreinen. In het streekvervoer lag de capaciteit op 40 procent van het gebruikelijke niveau. Een DB-woordvoerder zei eerder op dinsdag dat het aanbod vandaag vergelijkbaar zal zijn. Ondanks dat het einde van de staking vooralsnog gepland staat voor 02.00 uur op woensdag, verwacht de vervoerder dat het treinverkeer pas later op woensdag weer richting normaal gaat.

Ondertussen heeft spoorvakbond EVG zich kritisch uitgelaten over de stakingsactie van machinistenvakbond GDL. Volgens EVG-hoofd Klaus-Dieter Hommel is de GDL meer bezig met zichzelf dan met het loonconflict, zo liet hij optekenen in de Münchner Merkur. Ook is Hommel niet te spreken over de agressieve ledenwervingscampagne van de GDL. Die zou van dien aard zijn dat er bedreigingen en beledigingen aan te pas komen. Het EVG heeft een meldpunt in het leven geroepen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.