Verkeersleidingspost van ProRail in Amsterdam

ProRail heeft na goedkeuring vakbondsleden definitief cao-akkoord

Foto: ProRail

ProRail heeft een cao-akkoord met de vakbonden FNV Spoor, CNV Vakmensen en VHS Railprofessionals. De leden hebben namelijk ingestemd met het in april bereikte onderhandelingsresultaat. Dat heeft de spoorbeheerder dinsdag bekendgemaakt.

“Het was een intensief traject en het is goed dat we nu met zowel VHS Railprofessionals, CNV Vakmensen en FNV Spoor een cao gaan afsluiten. Er ligt een mooie cao waarmee we waardering uitspreken voor alle ProRailers”, zegt Raymond van Hattem, voorzitter van de cao-delegatie van ProRail.

De spoorbeheerder had de afgelopen weken een hoop plooien glad te strijken, vooral toen de achterban van FNV Spoor niet akkoord ging met het eindbod van ProRail. CNV Vakmensen en VHS Railprofessionals deden dat wel, zij het met aanvullende eisen rond de Eerder stoppen met werken-regeling.

Stakingsacties

De stakingsacties van vakbond FNV Spoor als gevolg van de onenigheid leidde eind april tot overlast voor reizigers en spoorvervoerders, omdat bij verkeersleidingsposten in de regio’s Utrecht, Amsterdam en Alkmaar gestaakt werd. In die regio’s konden gedurende twee dagen tussen 06.00 en 08.00 uur geen treinen rijden.

Op aandringen van CNV wordt een onafhankelijk onderzoek gestart naar de beleving op de werkvloer onder mensen die op de verkeersleidingsposten werken. “We hebben indringende gesprekken gevoerd met bonden. We zetten ons samen met hen, de collega’s van Verkeersleiding en een onafhankelijke onderzoekspartij in voor dit onderzoek. Maar we gaan niet wachten op de uitkomsten van het onderzoek. Verbeteringen die we nu al kunnen doorvoeren zetten we in gang”, belooft operationeel directeur Ans Rietstra.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.