Deutsche Bahn, hoofdkantoor, Berlijn

Eisenpakket van Duitse spoorvakbond zet kwaad bloed bij DB

Konzernzentrale der Deutschen Bahn AG am Potsdamer Platz in Berlin

Deutsche Bahn (DB) heeft verbolgen gereageerd op de looneisen en aanvullende bedingingen van spoorvakbond Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer (GDL). DB verwijt de GDL geen oog te hebben voor de impact van de coronacrisis en noemt de eisen van de vakbond “volkomen onrealistisch”.

Zo wijst DB er onder meer op dat alleen al de collectieve arbeidsovereenkomsten die de GDL heeft gesloten voor een kostenstijging van 46 procent zullen zorgen. Daarnaast zegt de vervoerder dat de aanvullende eisen van de vakbond niet alleen een gezonde bedrijfsvoering zullen belemmeren, maar tevens de gehele mobiliteitstransitie in gevaar brengt.

Economische schade

“De GDL moet nu stoppen met het ontkennen van de corona-schade en voor rede kiezen. Het bedrijf maakt de grootste economische crisis in zijn bestaan door en uit hun volkomen onrealistische eisen blijkt een schrijnend gebrek aan solidariteit”, aldus Martin Seiler, directeur personeelszaken van DB. Hij verwijt de bond bovendien spelletjes te spelen om de onderhandelingen te vertragen.

“We zijn nog steeds bereid om met de GDL en de machinistenvakbond samen te werken aan oplossingen, maar het wordt het hoog tijd dat de GDL aan tafel komt voor onderhandelingen en een einde maakt aan hun vertragingstactiek”, voegt Seiler toe.

DB bereikte in het najaar van 2020 reeds overeenstemming met de spoor- en vervoersbond EVG over onder andere gematigde loonsverhogingen en verregaande ontslagbescherming.

Situatie Nederland

Ook in Nederland liggen spoorvakbonden en spoorvervoerder NS met elkaar overhoop over aangekondigde bezuinigingsplannen. Vakbond FNV overhandigde vrijdag voor het NS-kantoor in Utrecht een petitie tegen deze krimpplannen, die meer dan 21.000 keer is ondertekend.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.