Twee medewerkers van Deutsche Bahn op het perron tijdens coronatijd

Deutsche Bahn en spoorvakbond sluiten akkoord coronapakket

Spoorvervoerder Deutsche Bahn (DB) en de Duitse spoorvakbond EVG hebben vorige week aan de onderhandelingstafel een akkoord gesloten over een uitgebreid pakket coronasteunmaatregelen. Onderdeel van het pakket zijn loonstijgingen en de uitsluiting van ontslagen van werknemers. 

De inhoud van het pakket geldt tot eind februari 2023. De lonen zullen tussen 0,5 en 1,5 procent stijgen tot 1 januari 2022 aan de hand van de inflatie. Ook worden operationele ontslagen als gevolg van de coronapandemie uitgesloten. Voor nieuwkomers wordt de ontslagbescherming verruimd. Het doel is om voor de onzekere komende jaren van genoeg werkgelegenheid te verzekeren en om structurele schade door de coronacrisis zoveel mogelijk te vermijden.

Investeringen

Het akkoord bevat ook sociale componenten en bijbehorende investeringen in scholing en beroepsmatige mobiliteit van de werknemers. Zo wordt het het wonen dichtbij het werk gestimuleerd en zijn er regelingen voor werknemers die bijvoorbeeld de zorg van kinderen of familieleden moeten overnemen als gevolg van corona. Hiervoor wordt een fonds opgericht waaruit werknemers ondersteuning kunnen ontvangen.

Het pakket is volgens de EVG gesloten onder voorbehoud van toestemming van de achterban. Ook zijn er verbetering voor buspersoneel gepland, waar de DB en EVG al sinds begin dit jaar onderhandelen. Voor circa 6.000 buswerknemers zullen de lonen vanaf 2021 met 2,6 procent stijgen.

Auteur: Esther Geerts

Redacteur van RailTech.com

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.