Passagierstrein Deutsche Bahn, S-Bahn Wunstorf-Bremen

Loonsverhoging voor werknemers Deutsche Bahn

Deutsche Bahn heeft na zeven onderhandelingsrondes een cao-akkoord bereikt met vakbond GDL. Het spoorpersoneel krijgt er in totaal 6,1 procent bij over een periode van 29 maanden. Ook over andere arbeidsvoorwaarden zijn afspraken gemaakt.

De loonsverhoging gebeurt in twee fases: per 1 juli 2019 met 3,5 procent en precies een jaar later nog eens met 2,6 procent. Ook ontvangen de werknemers in februari een eenmalige uitkering van 1000 euro. De Duitse spoorwegen en de bond zijn het verder eens geworden over verbeteringen in de werktijdenregeling. Zo krijgen de medewerkers beter inzicht in hun werktijden en de toeslagen voor ’s nachts werken en op zon- en feestdagen gaan in januari volgend jaar omhoog. Overuren worden voortaan driemaandelijks in plaats van jaarlijks uitbetaald. De nieuwe cao geldt met terugwerkende kracht en loopt van 1 oktober 2018 tot 28 februari 2021.

Campagne

Onderdeel van de overeenkomst tussen Deutsche Bahn en vakbond GDL (Gewerkschaft für das Zugpersonal) is een plan om het werken in de spoorwegsector aantrekkelijker te maken. Zo komt er een campagne om nieuw personeel te werven. Beide partijen werken verder aan een betere afstemming van kwalificaties en competenties die bij verschillende functies horen. Ook moet er een betere balans komen tussen werk en vrije tijd. Afgesproken is onder meer dat personeel buiten werk- en wachttijd niet beschikbaar meer hoeft te zijn. Daarnaast kunnen werknemers rekenen op meer uniforme regels wanneer ze van de ene vervoerder overstappen naar de andere.

GDL heeft zo’n 34.000 leden. De organisatiegraad is hoog. Zo is volgens de bond onder meer ruim 80 procent van de machinisten van Deutsche Bahn lid en 70 procent van de machinisten van andere spoorwegmaatschappijen.

Met spoorwegvakbond EVG bereikte Deutsche Bahn in december al een cao-akkoord. Dat gebeurde kort na een staking van spoorwegpersoneel waartoe de bond had opgeroepen.

Lees ook:

Staking ontregelt treinverkeer in Duitsland

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.