Verkeersleidingspost van ProRail in Amsterdam

Treindienstleiders werken mee aan impactstudie ERTMS

Zes treindienstleiders nemen medio maart deel aan een onderzoek van het ERTMS-programmabureau naar de impact van de ingebruikname van dit beveiligingssysteem voor het spoor. Dat meldt het programmabureau ERTMS. De komst van ERTMS zal mogelijk veranderingen met zich meebrengen in de werkzaamheden van spoormedewerkers. 

Aan de impactstudie doen ook machinisten, verkeersleiders en medewerkers van incidentbestrijding van ProRail mee. Het onderzoek wordt gedaan om medewerkers zo goed mogelijk mogelijk te kunnen informeren over veranderingen in de dagelijkse praktijk en om bij de ingebruikname van het systeem niet voor verrassingen te komen staan. De treindienstleiders die aan het onderzoek meewerken hebben een adviserende rol bij de besluitvorming over veranderingen in de werkzaamheden.

Op dit moment verzamelt het programmabureau ERTMS de ‘lessons learned’ van de baanvakken waarop nu al ERTMS is geïnstalleerd. Ook wordt er informatie ingewonnen over specifieke systeem-eigenschappen van ERTMS, die mogelijk gaan afwijken van de huidige beveiligingssystemen. Daarbij kijkt het bureau of er afwijkingen zijn voor de gebruikersprocessen en beveiligingsspecificaties van het spoorpersoneel.

Wegkennisbank

Het programmabureau meldt verder te gaan onderzoeken welke informatie over de ERTMS baanvakken in de Wegkennisbank van NS Reizigers wordt opgenomen. NS Reizigers heeft dit digitale hulpmiddel ontwikkeld om machinisten te ondersteunen bij het leren van de baanvakken. Ook andere vervoerders maken hier gebruik van.

Machinisten kunnen via de Wegkennisbank baanvakkaarten op een tablet openen. Op deze kaarten staan ‘Points Of Interest’. Dat zijn foto’s of filmpjes ter verduidelijking van een situatie. Ook is er aanvullende informatie over baanvakken te vinden. Hoewel het ERTMS-systeem de machinist vrijwel alle informatie over het te berijden spoor in de cabine aanbiedt, zijn er altijd bijzonderheden die de machinist moet weten of op moet kunnen zoeken.

Uitrol ERTMS

Eerder werd al bekend dat het programmabureau ERTMS meer tijd heeft gekregen voor de voorbereiding van de uitrol van ERTMS. De programmabeheersing is nog niet op orde. Ook is er extra tijd nodig om de aanbevelingen uit de Fyra-enquête mee te nemen. De nieuwe planning voor de uitrol van het Europese systeem ERTMS wordt in de zomer vastgesteld.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Treindienstleiders werken mee aan impactstudie ERTMS | SpoorPro.nl
Verkeersleidingspost van ProRail in Amsterdam

Treindienstleiders werken mee aan impactstudie ERTMS

Zes treindienstleiders nemen medio maart deel aan een onderzoek van het ERTMS-programmabureau naar de impact van de ingebruikname van dit beveiligingssysteem voor het spoor. Dat meldt het programmabureau ERTMS. De komst van ERTMS zal mogelijk veranderingen met zich meebrengen in de werkzaamheden van spoormedewerkers. 

Aan de impactstudie doen ook machinisten, verkeersleiders en medewerkers van incidentbestrijding van ProRail mee. Het onderzoek wordt gedaan om medewerkers zo goed mogelijk mogelijk te kunnen informeren over veranderingen in de dagelijkse praktijk en om bij de ingebruikname van het systeem niet voor verrassingen te komen staan. De treindienstleiders die aan het onderzoek meewerken hebben een adviserende rol bij de besluitvorming over veranderingen in de werkzaamheden.

Op dit moment verzamelt het programmabureau ERTMS de ‘lessons learned’ van de baanvakken waarop nu al ERTMS is geïnstalleerd. Ook wordt er informatie ingewonnen over specifieke systeem-eigenschappen van ERTMS, die mogelijk gaan afwijken van de huidige beveiligingssystemen. Daarbij kijkt het bureau of er afwijkingen zijn voor de gebruikersprocessen en beveiligingsspecificaties van het spoorpersoneel.

Wegkennisbank

Het programmabureau meldt verder te gaan onderzoeken welke informatie over de ERTMS baanvakken in de Wegkennisbank van NS Reizigers wordt opgenomen. NS Reizigers heeft dit digitale hulpmiddel ontwikkeld om machinisten te ondersteunen bij het leren van de baanvakken. Ook andere vervoerders maken hier gebruik van.

Machinisten kunnen via de Wegkennisbank baanvakkaarten op een tablet openen. Op deze kaarten staan ‘Points Of Interest’. Dat zijn foto’s of filmpjes ter verduidelijking van een situatie. Ook is er aanvullende informatie over baanvakken te vinden. Hoewel het ERTMS-systeem de machinist vrijwel alle informatie over het te berijden spoor in de cabine aanbiedt, zijn er altijd bijzonderheden die de machinist moet weten of op moet kunnen zoeken.

Uitrol ERTMS

Eerder werd al bekend dat het programmabureau ERTMS meer tijd heeft gekregen voor de voorbereiding van de uitrol van ERTMS. De programmabeheersing is nog niet op orde. Ook is er extra tijd nodig om de aanbevelingen uit de Fyra-enquête mee te nemen. De nieuwe planning voor de uitrol van het Europese systeem ERTMS wordt in de zomer vastgesteld.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.