Selfie, trein

ProRail: selfies op het spoor gevaarlijke trend

Sociale media als Instagram, Facebook en YouTube tonen steeds vaker levensgevaarlijke situaties op en rond het spoor. Spoorbeheerder ProRail maakt zich zorgen de trend dat met name jongeren er foto’s of filmpjes maken en die vervolgens online plaatsen. Volgens de spoorbeheerder is het erg gevaarlijk is en brengt het veel hinder met zich mee.

Vorig jaar nog waren er twee doden als gevolg van spoorlopen. Dan is er ook nog de overlast voor andere reizigers. Zodra een machinist iemand langs het spoor ziet lopen, gaat de trein langzamer rijden. De trein daarachter moet dan ook op de rem, enzovoort. Er onstaat een sneeuwbaleffect waardoor meerdere treinen en reizigers vertraging op. Gemiddeld zijn dit 33 treinen en 199 minuten vertraging per dag.

Campagne

Om mensen te waarschuwen voor het gevaar en de overlast van spoorlopen, start ProRail ook dit jaar weer een campagne. Er hangen posters op ‘hotspots’ en er is een radiospot te horen.

De Canadese Jared Michael dacht tijdens zijn reis in Peru even ongestoord een selfie te kunnen maken terwijl een trein voorbij reed. De treinmachinist ergerde zich blijkbaar aan de tiener en deelde een forse trap uit tijdens het voorbij rijden. Dit soort situaties kunnen volgens ProRail ook flink mis gaan.

Bekijk de video:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.