Studenten, minor Railtechniek, foto: Jeroen Gutte

Studenten minor Railtechniek werken aan wisseldelen

Studenten, minor Railtechniek, foto: Jeroen Gutte

16 studenten zijn op dit moment twee wisseldelen aan het voorbouwen op het bedrijventerrein van Voestalpine WBN. Het werken bij het spoorbedrijf in Hilversum is onderdeel van nieuwe Minor Railtechniek aan de Hogeschool Utrecht.

De opleiding die in september is begonnen is een initiatief van de Hogeschool Utrecht, ProRail, NL Ingenieurs en Vakgroep Railinfra (VRI) van Bouwend Nederland. De studenten worden tijdens de studie voorbereid voor het werk in de railinfrasector.

Praktijkexcursies

Het voorbouwen van wisseldelen bij Voestalpine WBN is een van de praktijkexcursies van de zes maanden durende opleiding. Het wissel is een kritische plek in de railinfrastructuur. Voor studenten is het dan ook van belang om in de praktijk te ervaren hoe een wissel in elkaar steekt en hoe het spooronderdeel gebouwd wordt.

De studenten bezochten tijdens andere excursies de vakbeurs Innotrans in Berlijn, het OCCR (Operational Control Centre Rail) in Utrecht en het Schakel- en Meldcentrum (SMC) in Amsterdam. Daarnaast volgen ze colleges bij Railinfra Opleidingen in Amersfoort, waarbij veel praktijksituaties worden nagebootst. De studenten krijgen theoriecolleges bij de Hogeschool in Utrecht.

Jong talent

De studenten kunnen de minor in het derde en het vierde jaar kiezen tijdens hun studie aan de Hogeschool Utrecht. Studenten uit verschillende vakgebieden volgen de minor zoals Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Vervoerskunde of Gebouwde Omgeving.

De laatste jaren vindt een stevige vergrijzing plaats in de railinfrasector. Daardoor dreigt waardevolle technische kennis uit de sector te verdwijnen. “Tijd om de handen ineen te slaan en aankomend jong talent de mogelijkheid te bieden om zich te verdiepen in de railinfrastructuur van Nederland”, aldus Roepesh Bechan, coördinator van de Minor Rail.

Hbo-specialisatie Railtechniek

De studenten kunnen nadat ze de minor hebben afgerond vanaf september 2013 doorstromen in de nieuwe hbo-specialisatie Railtechniek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.