Duurzaam reizen: kies je de trein of elektrische auto?

NS-trein Haarlem
Treinreizen is - op wandelen en fietsen na - de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Dmitrii Eliuseev/Unsplash

Het maakt voor het milieu écht uit met welk vervoermiddel je reist. Fietsen of lopen is het minst belastend voor het milieu, maar voor langere afstanden worden ook trein en elektrische auto gezien als duurzamere keuze. Beide hebben zo zijn voor- en nadelen. Wil je duurzamer reizen maar ben je er nog niet uit wat voor jou de beste keuze is? In dit artikel vind je enkele overwegingen.

Reizen met de trein

Als je regelmatig met de trein reist, ben je waarschijnlijk al redelijk bekend met het reilen en zeilen in het OV. Het heeft meerdere voor- en nadelen:

Voordelen
Reizen met de trein is over het algemeen efficiënt en comfortabel. Ook is treinreizen – op wandelen en fietsen na – de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Niet alleen omdat er grote groepen tegelijk kunnen reizen, maar ook omdat de CO2-uitstoot van een elektrische trein laag is. De uitstoot is zelfs lager dan die van een elektrische fiets.

Nadelen
Misschien heb je dit zelf ook weleens ondervonden: tijdens de spitsuren kan het nog weleens moeilijk zijn om een zitplek te bemachtigen. Ook heb je soms te maken met vertragingen, waardoor je geplande reis langer duurt dan verwacht. Het treinstation is daarbij niet altijd om de hoek, waardoor het extra tijd kan kosten om hier te komen.

Rijden in de elektrische auto

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Vanuit de overheid wordt de aanschaf hiervan gestimuleerd. Vanaf 2035 moeten zelfs alle nieuw verkochte auto’s in Europa elektrisch zijn.

Voordelen
Reizen op je eigen tijd, optimaal comfort en ook tijdens de spitsuren een fijne zitplek: het zijn allemaal dingen die een auto erg aantrekkelijk maken. De elektrische variant heeft daarnaast nog wat extra voordelen:

  • Een elektrische auto stoot minder CO2 uit dan een variant met brandstofmotor, waardoor je klimaatbewuster rijdt.
  • Als je thuis een eigen laadpunt hebt, kun je bezoekjes aan het tankstation overslaan. Elektriciteit is meestal goedkoper dan benzine, diesel en LPG, wat dus in je portemonnee kan schelen. De kosten hangen wel af van jouw energieleverancier. Je kunt verschillende leveranciers van energie vergelijken als je benieuwd bent waar je het minste betaalt voor stroom.
  • Elektrisch rijden wordt over het algemeen als soepeler en ontspannen ervaren. Elektrische auto’s zijn standaard een automaat, waardoor je niet hoeft te schakelen. Maar ook vergeleken met een automaat met verbrandingsmotor biedt het voordelen: het accelereren gaat soepeler én sneller. Daarnaast is een elektrische auto erg stil, wat onderweg veel rust kan geven.

Nadelen
Elektrische auto’s zijn duur in aanschaf, vaak ook met de subsidie die je ervoor kunt krijgen. Ook aanvullende kosten kunnen flink oplopen: zo ga je vanaf 2025 ook voor elektrische wagens wegenbelasting betalen, is een autoverzekering vaak duurder en kost een eigen laadpunt zo’n 500 tot 1.200 euro.

Ook vereist een elektrische auto wat meer voorbereiding. Ga je op pad met een elektrische auto, dan moet je bij plannen van een reis rekening houden met waar op de route een laadpaal is. En hoewel een elektrische auto minder CO2 uitstoot dan een benzine- of dieselauto, is het minder duurzaam dan reizen met de trein.

De beste keuze

Als je nu reist met een auto met brandstofmotor, kun je verschillende keuzes maken om duurzamer te reizen. Voor langere afstanden kun je kiezen voor het openbaar vervoer of een elektrische auto. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke voorkeur.Voor langere reizen kun je de twee natuurlijk ook combineren. Steeds meer treinstations hebben namelijk laadpalen om je elektrische auto aan te koppelen. Zo kun je langere reizen
splitsen met de trein en auto om zo duurzaam mogelijk te reizen en krijg je het beste van beide werelden.

Auteur: Independer

1 reactie op “Duurzaam reizen: kies je de trein of elektrische auto?”

Halmar Kranenburg|26.04.24|14:10

We vergeten bij de elektrische auto voor het gemak even de ruimtevraag, die voor de auto (ongeacht type aandrijving) per persoon meerdere malen groter is dan zelfs een matig bezette trein of bus.
Dat betekent dat meer dutoverkeer verdere versnippering van natuur, vermindering van leefbaarheid en grotere urban sprawl (verlaging dichtheid) veroorzaakt.
In steden is lopen en collectief vervoer daatom veruit te prefereren boven individueel vervoer (vooral benzine of elektrische auto’s).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duurzaam reizen: kies je de trein of elektrische auto? | SpoorPro.nl

Duurzaam reizen: kies je de trein of elektrische auto?

NS-trein Haarlem
Treinreizen is - op wandelen en fietsen na - de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Dmitrii Eliuseev/Unsplash

Het maakt voor het milieu écht uit met welk vervoermiddel je reist. Fietsen of lopen is het minst belastend voor het milieu, maar voor langere afstanden worden ook trein en elektrische auto gezien als duurzamere keuze. Beide hebben zo zijn voor- en nadelen. Wil je duurzamer reizen maar ben je er nog niet uit wat voor jou de beste keuze is? In dit artikel vind je enkele overwegingen.

Reizen met de trein

Als je regelmatig met de trein reist, ben je waarschijnlijk al redelijk bekend met het reilen en zeilen in het OV. Het heeft meerdere voor- en nadelen:

Voordelen
Reizen met de trein is over het algemeen efficiënt en comfortabel. Ook is treinreizen – op wandelen en fietsen na – de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Niet alleen omdat er grote groepen tegelijk kunnen reizen, maar ook omdat de CO2-uitstoot van een elektrische trein laag is. De uitstoot is zelfs lager dan die van een elektrische fiets.

Nadelen
Misschien heb je dit zelf ook weleens ondervonden: tijdens de spitsuren kan het nog weleens moeilijk zijn om een zitplek te bemachtigen. Ook heb je soms te maken met vertragingen, waardoor je geplande reis langer duurt dan verwacht. Het treinstation is daarbij niet altijd om de hoek, waardoor het extra tijd kan kosten om hier te komen.

Rijden in de elektrische auto

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Vanuit de overheid wordt de aanschaf hiervan gestimuleerd. Vanaf 2035 moeten zelfs alle nieuw verkochte auto’s in Europa elektrisch zijn.

Voordelen
Reizen op je eigen tijd, optimaal comfort en ook tijdens de spitsuren een fijne zitplek: het zijn allemaal dingen die een auto erg aantrekkelijk maken. De elektrische variant heeft daarnaast nog wat extra voordelen:

  • Een elektrische auto stoot minder CO2 uit dan een variant met brandstofmotor, waardoor je klimaatbewuster rijdt.
  • Als je thuis een eigen laadpunt hebt, kun je bezoekjes aan het tankstation overslaan. Elektriciteit is meestal goedkoper dan benzine, diesel en LPG, wat dus in je portemonnee kan schelen. De kosten hangen wel af van jouw energieleverancier. Je kunt verschillende leveranciers van energie vergelijken als je benieuwd bent waar je het minste betaalt voor stroom.
  • Elektrisch rijden wordt over het algemeen als soepeler en ontspannen ervaren. Elektrische auto’s zijn standaard een automaat, waardoor je niet hoeft te schakelen. Maar ook vergeleken met een automaat met verbrandingsmotor biedt het voordelen: het accelereren gaat soepeler én sneller. Daarnaast is een elektrische auto erg stil, wat onderweg veel rust kan geven.

Nadelen
Elektrische auto’s zijn duur in aanschaf, vaak ook met de subsidie die je ervoor kunt krijgen. Ook aanvullende kosten kunnen flink oplopen: zo ga je vanaf 2025 ook voor elektrische wagens wegenbelasting betalen, is een autoverzekering vaak duurder en kost een eigen laadpunt zo’n 500 tot 1.200 euro.

Ook vereist een elektrische auto wat meer voorbereiding. Ga je op pad met een elektrische auto, dan moet je bij plannen van een reis rekening houden met waar op de route een laadpaal is. En hoewel een elektrische auto minder CO2 uitstoot dan een benzine- of dieselauto, is het minder duurzaam dan reizen met de trein.

De beste keuze

Als je nu reist met een auto met brandstofmotor, kun je verschillende keuzes maken om duurzamer te reizen. Voor langere afstanden kun je kiezen voor het openbaar vervoer of een elektrische auto. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke voorkeur.Voor langere reizen kun je de twee natuurlijk ook combineren. Steeds meer treinstations hebben namelijk laadpalen om je elektrische auto aan te koppelen. Zo kun je langere reizen
splitsen met de trein en auto om zo duurzaam mogelijk te reizen en krijg je het beste van beide werelden.

Auteur: Independer

1 reactie op “Duurzaam reizen: kies je de trein of elektrische auto?”

Halmar Kranenburg|26.04.24|14:10

We vergeten bij de elektrische auto voor het gemak even de ruimtevraag, die voor de auto (ongeacht type aandrijving) per persoon meerdere malen groter is dan zelfs een matig bezette trein of bus.
Dat betekent dat meer dutoverkeer verdere versnippering van natuur, vermindering van leefbaarheid en grotere urban sprawl (verlaging dichtheid) veroorzaakt.
In steden is lopen en collectief vervoer daatom veruit te prefereren boven individueel vervoer (vooral benzine of elektrische auto’s).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.