Een NMBS-trein op het station van Luik, bron: NMBS

Belgische overheid onderhandelt met Infrabel en NMBS over nieuwe beheerscontracten

Beelbank NMBS. https://nmbs.prezly.com/media#

De Belgische federale overheid heeft het startschot voor de bespreking van nieuwe beheerscontracten met NMBS en Infrabel. Om de spoorinfrastructuur op een hoger niveau te krijgen wordt met Infrabel een prestatiecontract afgesloten. De regering sluit met NMBS een openbaredienstcontract, waarbij wordt ingezet op een hogere frequentie van treinverkeer, betere dienstverlening aan reizigers, meer toegankelijke stations.

“De bestaande beheerscontracten tussen de federale overheid, NMBS en Infrabel dateren van 2008. Jarenlang werd het spoorwegbeleid uitgewerkt zonder duidelijke politieke visie”, aldus Georges Gilkinet, minister van Mobiliteit. “Als minister van Mobiliteit wil ik een ambitieus kader geven via een openbaredienstcontract voor NMBS en een prestatiecontract voor Infrabel. Ons doel is om meer reizigers naar het spoor te lokken en meer goederen te vervoeren per spoor. Daartoe moeten we onszelf ook nodige middelen geven, met een modern bestuurskader en krachtige prioriteiten voor de toekomst van het spoor.”

Contractvormen

De minister van Mobiliteit wil meer dan ooit de reiziger en de klant centraal zetten. Daarom wordt de term ‘beheerscontract’ vervangen door ‘openbaredienstencontract’ voor NMBS en door ‘prestatiecontract’ voor Infrabel. De nadruk zal daarbij liggen op de resultaten die verwacht worden van de spoorbedrijven, in ruil voor de financiën die de overheid beschikbaar stelt.

Op vrijdag 2 april zijn de ‘ontwerpspecificaties voor de openbaredienst-verplichtingen’ goedgekeurd, waarmee de onderhandelingen tussen de federale overheid, NMBS en Infrabel kunnen starten.

De minister benadrukt dat in de toekomst samenwerking met andere vervoerders in het OV vanzelfsprekender moet worden, “zodat de stations intermodaliteit aanmoedigen”. Het personeelsbeleid moet gericht zijn op diversiteit en gelijke kansen. Daarnaast moeten NMBS en Infrabel “een voorbeeldfunctie vervullen op vlak van milieubeleid, zowel voor energie als voor de bescherming van de biodiversiteit”.

Concessie Belgische spoornet

De nieuwe contracten zullen na de uitgebreide onderhandeling naar verwachting eind 2022 worden afgesloten en gelden voor een periode van tien jaar. Dat is vooral voor NMBS cruciaal, omdat in het regeerakkoord is vastgesteld dat de Belgische staat NMBS de komende tien jaar de concessie onderhands gunt voor het Belgische spoornet.

Volgens Europese regelgeving kan alleen onder strikte voorwaarden, onder andere met betrekking tot de kwaliteit van de dienstverlening en kostenefficiëntie. Volgens de minister zal dat met de nieuwe contracten mogelijk zijn.

Bekijk hier de ontwerpspecificaties voor de openbaredienst-verplichtingen:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.