Testrit metro Alstom in Riyad

‘Strukton moet Saoedische tussenpersoon 25 miljoen betalen’

Strukton moet van een Saoedische rechter een schadevergoeding van 25 miljoen euro betalen aan een tussenpersoon. Dat melden meerdere bronnen aan het FD. In Nederland loopt op dit moment een onderzoek naar het mogelijk betalen van miljoenen euro’s aan een halfbroer van de Saoedische koning Salma, ook via een bemiddelaar. Het bedrijf wordt ervan verdacht dit te hebben gedaan om de opdracht voor een groot metroproject in Riyad binnen te kunnen halen.

In de voorlopige jaarcijfers van Oranjewoud is een extra voorziening van ruim 25 miljoen euro opgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Het FD meldt dat Strukton in hoger beroep gaat tegen het vonnis van de Saoedische rechter dat van mei 2018 dateert, maar tot nu toe niet publiekelijk bekend was.

De rechterlijke uitspraak in Saoedi-Arabië gaat om de bemiddelaar El Shattery. Deze agent zou Strukton helpen om bouwopdrachten binnen te halen in de energiebranche. Toen Strukton echter de opdracht binnenhaalde voor het metroproject in Riyad, staakte het bedrijf alle andere activiteiten, waardoor El Shattery zijn opdracht kwijtraakte. Hij stapte vervolgens naar de civiele rechter om een schadevergoeding te eisen. En met succes.

Metroproject

Eerder dit jaar speelde een soortgelijke zaak met een bemiddelaar, die ervan wordt verdacht in opdracht van een halfbroer van de Saoedische koning Salma te werken. Naar aanleiding van deze zaak deed de FIOD in februari van dit jaar een inval bij Strukton. De fiscale opsporingsdienst voert daarbij onderzoek uit naar mogelijke corruptie en valsheid in geschrifte bij het verkrijgen van het metroproject in Riyad.

Strukton maakt deel uit van het internationale consortium FAST dat meedong naar alle zes aan te leggen metrolijnen in Riyad. Uiteindelijk gunde opdrachtgever Arriyadh Development Authority (ADA) drie van de zes metrolijnen aan FAST. De andere lijnen gingen naar twee andere consortia. In een reactie op de inval door de FIOD gaf bestuursvoorzitter Gerard Sanderink toen aan dat er absoluut geen sprake is van dat zijn bedrijf steekpenningen betaald zou hebben. “Het project is gegund op basis van laagste prijs.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Strukton moet Saoedische tussenpersoon 25 miljoen betalen’ | SpoorPro.nl
Testrit metro Alstom in Riyad

‘Strukton moet Saoedische tussenpersoon 25 miljoen betalen’

Strukton moet van een Saoedische rechter een schadevergoeding van 25 miljoen euro betalen aan een tussenpersoon. Dat melden meerdere bronnen aan het FD. In Nederland loopt op dit moment een onderzoek naar het mogelijk betalen van miljoenen euro’s aan een halfbroer van de Saoedische koning Salma, ook via een bemiddelaar. Het bedrijf wordt ervan verdacht dit te hebben gedaan om de opdracht voor een groot metroproject in Riyad binnen te kunnen halen.

In de voorlopige jaarcijfers van Oranjewoud is een extra voorziening van ruim 25 miljoen euro opgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Het FD meldt dat Strukton in hoger beroep gaat tegen het vonnis van de Saoedische rechter dat van mei 2018 dateert, maar tot nu toe niet publiekelijk bekend was.

De rechterlijke uitspraak in Saoedi-Arabië gaat om de bemiddelaar El Shattery. Deze agent zou Strukton helpen om bouwopdrachten binnen te halen in de energiebranche. Toen Strukton echter de opdracht binnenhaalde voor het metroproject in Riyad, staakte het bedrijf alle andere activiteiten, waardoor El Shattery zijn opdracht kwijtraakte. Hij stapte vervolgens naar de civiele rechter om een schadevergoeding te eisen. En met succes.

Metroproject

Eerder dit jaar speelde een soortgelijke zaak met een bemiddelaar, die ervan wordt verdacht in opdracht van een halfbroer van de Saoedische koning Salma te werken. Naar aanleiding van deze zaak deed de FIOD in februari van dit jaar een inval bij Strukton. De fiscale opsporingsdienst voert daarbij onderzoek uit naar mogelijke corruptie en valsheid in geschrifte bij het verkrijgen van het metroproject in Riyad.

Strukton maakt deel uit van het internationale consortium FAST dat meedong naar alle zes aan te leggen metrolijnen in Riyad. Uiteindelijk gunde opdrachtgever Arriyadh Development Authority (ADA) drie van de zes metrolijnen aan FAST. De andere lijnen gingen naar twee andere consortia. In een reactie op de inval door de FIOD gaf bestuursvoorzitter Gerard Sanderink toen aan dat er absoluut geen sprake is van dat zijn bedrijf steekpenningen betaald zou hebben. “Het project is gegund op basis van laagste prijs.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.