Rail terminal, RSC, Rotterdam

ACM vat nieuwe regels samen in handreiking voor spoorsector

Vanaf 1 juni 2019 gaan er nieuwe regels gelden voor exploitanten van spoorgebonden diensten en dienstvoorzieningen. Het gaat om een aanvulling op de Spoorwegwet. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de nieuwe regels gebundeld in een samenvatting. De handreiking van de spoortoezichthouder maakt ook duidelijk hoe sommige nieuwe regels worden ingevuld.

Aanleiding voor de nieuwe regels is een nieuwe Europese verordening die per 1 juni 2019 in werking treedt. Deze Uitvoeringsverordening (EU) 2017/2177 betreffende de dienstvoorzieningen en spoorgebonden diensten in werking geeft een verdere uitwerking van verschillende nu al bestaande verplichtingen op het gebied van spoorgebonden diensten en dienstvoorzieningen. De verordening heeft ook gevolgen voor de Nederlandse regelgeving. De nieuwe regels vormen een aanvulling op wat er nu al is vastgelegd in andere wet- en regelgeving.

Informeren

Onderzoek van de ACM heeft uitgewezen dat niet alle betrokken partijen op de hoogte zijn van de nieuwe regels. Vandaar dat de toezichthouder ze in de handreiking samenvat en nader toelicht. De publicatie geeft een overzicht van wet- en regelgeving, maakt duidelijk voor wie de regels van belang zijn en beschrijft verplichtingen op het gebied van toegang, tarieven en transparantie. Ook bespreekt ACM de manier waarop ze omgaat met ontheffingsverzoeken in de nieuwe Uitvoeringsverordening.

Betrokken partijen kunnen nog tot 15 februari 2019 reageren op de handreiking van de ACM. De toezichthouder wil vooral weten wat ze vinden van de manier waarop de ACM nadere invulling geeft aan een deel van de regels. De ACM zegt die reacties te gebruiken bij het verder vormgeven van haar toezicht.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.