RailTech, Europe, exhibition, vakbeurs, spoor

Veel nieuwe elementen tijdens RailTech Europe 2017

Er is meer dan ooit te doen op de aankomende editie van de vakbeurs RailTech Europe. De 11e editie van het rail-evenement in de Jaarbeurs Utrecht (28, 29 en 30 maart 2017) omvat een expo, conferentie, Rail Innovatie Awards, Rail Carrière Dag, RailTech Startup Fest, Rail Freight Square en tientallen rail-workshops. Een kleine 100 exposanten hebben zich nu al aangemeld voor de vakbeurs. “De hele railsector komt drie dagen lang bij elkaar in Utrecht”, vertelt project manager Rob Vos van organisator ProMedia Europoint.

RailTech Europe 2017 stevent volgens Vos af op een record-editie. “Mede door de steun van onze partners: ProRail, NS, KNV, Railforum, Holland Rail Industry en SpoorPro. Dat maakt het een sectorbreed evenement.”

“We verwachten ruim 150 exposanten en 7.500 bezoekers uit de hele Europese spoorsector. Nederland is de belangrijkste doelgroep, maar we zien jaarlijks een forse groei van het aantal buitenlandse bezoekers. De vorige editie kwam al dertig procent van de bezoekers uit het buitenland.”

Conferentie

De conferentie heeft deze editie drie thema’s: ERTMS, digitalisatie in het spoor en spooronderhoud. Diverse sprekers zijn al bevestigd, zoals onder meer Libor Lochman (directeur CER), Wim Fabries (directeur ERTMS-programma ministerie IenM), Ernst Kleine (projectleider ERTMS User Group), Raymond Soeters (programmamanager SpoorData ProRail), Marc Antoni (directeur Rail UIC), Anna Nicodemi (onderzoeker Trafikverket) en Rolf Dollevoet (professor Railbouwkunde TU Delft).

Met een record-aantal exposanten wordt de beursvloer groter dan ooit, vertelt Vos. “Deze exposanten vertegenwoordigen de gehele spoorsector en bieden een grote diversiteit van diensten- en producten aan. Dit maakt het voor alle gebruikers een enorm interessante ontmoetingsplek.”

Innovatie

Innovatie in de spoorsector is altijd een belangrijke pijler geweest voor RailTech Europe. Daarom worden ook dit jaar de RailTech Europe 2017 Innovation Awards uitgereikt op het gebied van Infrastructuur, Rollend materieel en Techniek.  De jury bestaat onder meer uit Dennis Schut (EU-onderzoeksmanager UIC), Erik Sigger (hoofd Proceskwaliteit en Innovatie NS), Chris Verstegen (manager Innovatie ProRail), Rolf Dollevoet (professor Railbouwkunde TU Delft) en Matthias Landgraf (onderzoeker aan de TU Graz).

Dit jaar wordt tevens de 3e editie van de Rail Carrière Dag georganiseerd op RailTech Europe 2017. “Studenten, starters en (young) professionals zijn op zoek naar nieuwe kansen en uitdagingen. Werkgevers zoeken nieuwe talent”, aldus Vos. De 3e editie van de Rail Carrière Dag vindt plaats op woensdag 29 maart 2017 op RailTech Europe 2017.

Start-up

Nieuw is dit jaar het RailTech Startup Fest. Jonge innoverende startups zullen hierbij hun ideeën en producten laten zien waarmee ze van plan zijn de railsector te verbeteren en op te schudden. Het beste idee zal de RailTech Europe 2017 Startup Award mee naar huis nemen.

Spoorgoederenvervoer speelt dit jaar een belangrijke rol op de beursvloer. Daartoe is een speciaal Rail Freight Square met eigen workshop-ruimte ingericht. “Verladers, havenbedrijven, vervoerders, logistieke managers, transport-, shipping- en forwardingbedrijven zullen hier drie dagen lang met elkaar kennis uitwisselen”, aldus Vos. “Het programma gaat onder meer over grensoverschrijdend spoorgoederenvervoer, rijden onder verschillende spanningen, taalbarrières en track access charges.”

Jaarbeurs

“Al met al wordt het de mooiste editie van RailTech Europe ooit”, vertelt Vos. “Bedrijven die geïnteresseerd zijn om deel te nemen, kunnen de brochure downloaden. Alle informatie is beschikbaar op de website www.railtech.com. De registratie voor bezoekers gaat begin januari open. We kijken ernaar uit iedereen te ontmoeten op 28, 29 en 30 maart in de Jaarbeurs Utrecht.”

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.