Betuwelijn, goederenvervoer

Treinen op Betuweroute gaan rijden op groene stroom

Vanaf 1 januari 2014 rijden treinen op de Betuweroute op groene stroom. Dit zijn de spoorvervoerders overeengekomen via hun inkoopvereniging. De spoorvervoerders die gebruik maken van de Betuweroute hebben gezamenlijk windenergie ingekocht. Zij doen dit via de Coöperatieve Inkoopvereniging Elektriciteit Betuweroute (CIEBR). Door de samenwerking zijn de vervoerders in staat om de beste prijs op de Europese markt te bedingen.

Spoorvervoer staat bekend als een duurzame modaliteit. Vanaf begin dit jaar krijgt dit een extra stimulans door het gebruik van groene stroom op de Betuweroute.

Elektrisch

Het gebruik van de  Betuweroute is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2013 reden ruim 21.000 treinen over de Betuweroute, wat overeenkomt met ruim een miljoen vrachtwagens per jaar. Bijna 80 procent van de treinen op het traject rijdt met een elektrische locomotief. Het totale energieverbruik op de Betuweroute wordt voor dit jaar ingeschat op zo’n zestigduizend megawattuur. Dit is te vergelijken met het jaarlijkse energieverbruik van circa zeventienduizend huishoudens.

De spoorvervoerders hebben de afgelopen jaren aanzienlijk geïnvesteerd in elektrische locomotieven die geschikt zijn voor het hogere voltage op de Betuweroute (25 kilovolt). Elektrische locomotieven hebben meer trekkracht dan diesellocomotieven en kunnen daardoor zwaardere treinen rijden. De energie-efficiency van elektrische locomotieven vertaalt zich ook in een lagere CO2-uitstoot. Deze bedraagt nu ongeveer een zesde van de uitstoot van een vrachtwagen. Door de inzet van groene stroom wordt de CO2-uitstoot dit jaar dus nog lager.

Certificaten

Om zeker te zijn dat groene stroom wordt geleverd, zijn zogeheten Garanties van Oorsprong afgegeven. Dit zijn certificaten die aantonen dat elektriciteit afkomstig is van windkracht, waterkracht, zonnekracht of biomassa. De certificaten voor de Betuweroute zijn aan CIEBR verstrekt voor de jaren 2014 en 2015. De inkoopvereniging heeft hiervoor gebruik gemaakt van Hellemans Energy Consultancy. De garanties zijn specifiek uitgegeven voor de productie van windenergie.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van SpoorPro en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Treinen op Betuweroute gaan rijden op groene stroom | SpoorPro.nl
Betuwelijn, goederenvervoer

Treinen op Betuweroute gaan rijden op groene stroom

Vanaf 1 januari 2014 rijden treinen op de Betuweroute op groene stroom. Dit zijn de spoorvervoerders overeengekomen via hun inkoopvereniging. De spoorvervoerders die gebruik maken van de Betuweroute hebben gezamenlijk windenergie ingekocht. Zij doen dit via de Coöperatieve Inkoopvereniging Elektriciteit Betuweroute (CIEBR). Door de samenwerking zijn de vervoerders in staat om de beste prijs op de Europese markt te bedingen.

Spoorvervoer staat bekend als een duurzame modaliteit. Vanaf begin dit jaar krijgt dit een extra stimulans door het gebruik van groene stroom op de Betuweroute.

Elektrisch

Het gebruik van de  Betuweroute is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2013 reden ruim 21.000 treinen over de Betuweroute, wat overeenkomt met ruim een miljoen vrachtwagens per jaar. Bijna 80 procent van de treinen op het traject rijdt met een elektrische locomotief. Het totale energieverbruik op de Betuweroute wordt voor dit jaar ingeschat op zo’n zestigduizend megawattuur. Dit is te vergelijken met het jaarlijkse energieverbruik van circa zeventienduizend huishoudens.

De spoorvervoerders hebben de afgelopen jaren aanzienlijk geïnvesteerd in elektrische locomotieven die geschikt zijn voor het hogere voltage op de Betuweroute (25 kilovolt). Elektrische locomotieven hebben meer trekkracht dan diesellocomotieven en kunnen daardoor zwaardere treinen rijden. De energie-efficiency van elektrische locomotieven vertaalt zich ook in een lagere CO2-uitstoot. Deze bedraagt nu ongeveer een zesde van de uitstoot van een vrachtwagen. Door de inzet van groene stroom wordt de CO2-uitstoot dit jaar dus nog lager.

Certificaten

Om zeker te zijn dat groene stroom wordt geleverd, zijn zogeheten Garanties van Oorsprong afgegeven. Dit zijn certificaten die aantonen dat elektriciteit afkomstig is van windkracht, waterkracht, zonnekracht of biomassa. De certificaten voor de Betuweroute zijn aan CIEBR verstrekt voor de jaren 2014 en 2015. De inkoopvereniging heeft hiervoor gebruik gemaakt van Hellemans Energy Consultancy. De garanties zijn specifiek uitgegeven voor de productie van windenergie.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van SpoorPro en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.