Wetenschappers werken aan oplossing voor spoorvertraging

Onder de noemer ExploRail zijn ProRail, TU Delft en TU Twente samen begonnen met een aantal promotieonderzoeken die zich richten op spoorvertragingen. Er is vijf miljoen euro uitgetrokken voor het onderzoek.

Het Nederlandse spoor is nu al een van de drukst bereden spoorwegnetten ter wereld en de druk neemt alleen maar toe door een verdere stijging van het treinverkeer. Om het verkeer zo goed mogelijk te laten verlopen, is het zaak om verstoringen zo snel mogelijk op te sporen en op te lossen.

ExploRail

De onderzoekers die binnen ExploRail aan de slag gaan moeten een antwoord vinden op de vraag hoe het Nederlandse spoor voor de toekomst zo goed mogelijk bestand is voor verstoringen. De promotieonderzoeken moeten leiden tot oplossingen voor slimmer en efficiënter spooronderhoud en –vernieuwing, zodat storingen sneller te verhelpen zijn.

Er zijn vijf promotieonderzoeken geselecteerd en gehonoreerd. Het gaat om:

–       Geavanceerd monitoren van een intelligente railinfrastructuur (TU Delft)

–       Spooronderhoud slim maken met stochastic model checking (Universiteit Twente)

–       Kleine afwijkingen in de rails opsporen en hun aard vaststellen (TU Delft)

–       Ontwikkeling van hoogwaardig spoorwegstaal op basis van intelligente metaalkunde (TU Delft)

–       Slimme informatie- en besluitvormingsondersteuning voor operation control centres op het spoor (TU Delft)

Topsector Logistiek

ProRail draagt 2,5 miljoen euro bij van het totale budget van 5 miljoen euro voor promotieonderzoek binnen ExploRail. De andere helft komt van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en Technologiestichting STW.

ExploRail valt binnen het nieuwe innovatiebeleid van de overheid, onder Topsector Logistiek.

 

 

 

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.