Freesmachine Voestalpine RailPro

Voestalpine Railpro neemt freesmachine lightrail in gebruik

Spoorinfra toeleverancier Voestalpine Railpro heeft zijn stationaire freesmachine uitgebreid met een nieuw freeswiel. Hierdoor kan in de fabriek in Hilversum nu ook 49E1 spoorstaafprofiel voor lightrail symmetrisch worden gefreesd.

Bij nieuwe spoorstaven moet vóór ingebruikname van het spoor de ontkoolde bovenlaag van de spoorstaaf verwijderd worden om schade in een vroeg stadium te voorkomen. Dit geeft de spoorstaaf een langere levensduur. Tijdens het frezen wordt de ontkoolde oppervlaktelaag onder geconditioneerde omstandigheden in één procesgang symmetrisch verwijderd.

Het gaat hier om minimaal 0,7 mm. Voorheen werd dit na inbouw in de baan gedaan. Door dit voor inbouw te doen wordt de buitendienststellingstijd verkort. Daarnaast blijkt in de praktijk dat één of twee cyclische slijpbeurten in de baan worden uitgespaard. “Dit bespaart niet alleen buitendienststellingstijd, maar voorkomt ook slijpresten in de baan die een risico vormen op verstoring”, aldus Voestalpine Railpro.

Tijdsbesparing

In het hoofd spoornetwerk worden symmetrisch gefreesde spoorstaven al langer toegepast. De toepassing van preventief gefreesde spoorstaven levert volgens het bedrijf een aanzienlijke tijdsbesparing en kwaliteitsverbetering op.

De spoorstaven worden in de freesfabriek van Voestalpine Railpro symmetrisch gefreesd. Hiermee wordt voorkomen dat een spoorstaaf een enkele rijkant krijgt. De rij- of verwerkingsrichting van de spoorstaaf is hierdoor niet meer van belang. Verder wordt er tijdens het freesproces geen warmte ingebracht in de kop van de spoorstaaf. Hierdoor wordt het risico op blauwkleuring en materiaalharding uitgesloten. “Lightrailbeheerders zijn enthousiast over deze ontwikkeling en de preventief gefreesde spoorstaven worden inmiddels op meerdere locaties ingebouwd.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.